Energie-update: Stijging gasprijs (tijdelijk?) gestopt

De forse gasprijsstijging van de afgelopen dagen is woensdag gestopt. De prijs voor het novembercontract zakte zo'n 3,5 euro omlaag tot nog altijd wel een hoge prijs van 46 euro per megawattuur. De lange- termijncontracten voor komende winters zakten ook, maar liggen wel weer terug boven de 50 euro. Juist nadat de prijzen begin oktober voor bijvoorbeeld Q1 2025 tot onder de 50 euro waren gezakt.

De elektriciteitsprijs vandaag ligt hoog. Het is druilerig en het waait maar weinig. De EPEX-dagprijs ligt als gevolg hiervan op ruim 131 euro per megawattuur. Woensdag was dat helemaal anders, met harde wind en de nodige negatieve uren én ook twee onbalanspieken tot 1835 euro per megawattuur in de ochtend.

De elektriciteitsprijzen in heel Noordwest-Europa liggen hoog. Daarmee staan ze in schril contrast, zoals veel vaker, met Scandinavië waar onder meer waterkrachtcentrales een betrouwbare bron van hernieuwbare elektriciteitsopwekking zijn. Grote delen van Noorwegen en Zweden kennen negatieve stroomprijzen van zo'n -2 tot -3 euro per megawattuur voor de hele donderdag. Geen verrassing dus dat de e-boiler onder meer uit Scandinavië hun weg naar Nederland hebben gevonden.


TTF-gasprijs contract 'november 2023' t/m 11 oktober 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

In een nieuwe marktupdate van energieleverancier Vattenfall komen de actuele oorzaken van de energieonrust terug. Daarbij is opnieuw het woord 'angst' van belang. Angst voor escalatie van het conflict in Israël bijvoorbeeld. De energiespecialisten wijzen vooral op die angst als reden voor de gasprijsstijging, naast het stilliggen van het Tamargasveld dichtbij de Gazastrook. De mogelijke sabotage van de Balticconnector gaspijpleiding tussen Finland en Estland speelt ook mee, al wijst Vattenfall erop dat de gastoevoer tot nog toe opgevangen kan worden door LNG en gas uit opslagen. Het herstel van het lek kan wel nog maanden duren. Lees hier de hele update met ook aandacht voor olie, kolen en CO2.

Energie-expert Jilles van den Beukel, van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, ziet sabotage van gaspijpleidingen in de toekomst nog wel vaker voorkomen. Dat zegt hij bij BNR. Op X schreef hij deze week al dat vooral ook de vrees is dat iets dergelijks ook met de voor West-Europa belangrijke Noorse gaspijpleidingaanvoer gebeurt.

Planbureaus CPB en PBL hebben het kabinet huiswerk gegeven met een rapport. Ze vragen om niet eenzijdig naar geld te kijken bij de afschaffing van fossiele subsidies. Misgelopen inkomsten zijn één, het nut van afschaffing voor de energietransities moet meer aandacht krijgen.

Waterstof blijft een veel bediscussieerd thema in de energietransitie én de glastuinbouw. Met een groep telers in Noord-Limburg en Oost Brabant is adviesbureau BlueTerra bezig om een concrete plannen uit te werken, zo valt te lezen op Kas als Energiebron.

Overijssel staat geen zonneparken op landbouwgrond meer toe. Dat heeft de provincie besloten. De reden is dat de 'doelen voor het opwekken van energie via zon al worden gehaald', schrijft RTV Oost.

Netbeheerder TenneT roept op de benodigde keuzes te maken voor een klimaatneutraal energiesysteem.


Publicatiedatum:
© /



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.