Omzet Vlaamse sierteelt stijgt licht

Boerenbond raamt de omzet van de Vlaamse land- en tuinbouw in 2023 op 7,7 miljard euro. Daarmee komt men 24,7% hoger uit dan het gemiddelde van de voorbije vijf jaar (2018-2022) en 5% hoger dan in 2022. De globale omzet van de Vlaamse land- en tuinbouw vertoont wel onderliggend zeer grote variaties al naargelang de sector. Ook tussen de individuele bedrijven zijn de verschillen bijzonder groot.

Het aandeel van de sierteelt in de totale omzet van de Vlaamse land- en tuinbouw is 7,4% oftewel 572 miljoen euro. Men verwacht dat de omzet over 2023 met 3,6% zal stijgen t.o.v. vorig jaar en schrijft die groei vooral toe aan een stijging van de omzet in de boomkwekerij­.

Voor de snijbloemen was 2023 een spannend seizoen. Door de energiecrisis was het voor vele telers met verwarmde teelten sterk uitkijken hoe ze het teeltseizoen konden aanvatten. In onder andere de rozenteelt werden er serres koud of kouder gezet gedurende de winter met als gevolg dat de productie tijdens de wintermaanden volledig stil lag. De schrik zat er toen in hoe de productie in het voorjaar zou verlopen. Uiteindelijk is het weer in het voorjaar matig gebleven waardoor de productie toen redelijk op gang is gekomen. Tijdens de zomer was de productie hoog, maar de verkoop ondermaats, waardoor ook de prijzen tegenvielen In de buitenbloemen was er tevens veel schade in de teelten door slecht weer in voorjaar en de wisselvallige zomer.

In de groene planten bleven zowel de productie als de prijzen redelijk stabiel. De productie van kleinere planten was in 2022 al ietwat teruggevallen. Die terugval maakt dat het aanbod nu redelijk in evenwicht is met de vraag. Een aantal kleinere bedrijven heeft de productie gestopt, terwijl grotere bedrijven gegroeid zijn. Er is weinig nieuwe instroom in de sector gezien de hoge investeringskosten en de hoge energiebehoeften.

In de bloemisterijproducten (perkplanten en bloeiende planten) startte het seizoen zeer voorzichtig. Door de energiecrisis was het voor veel bedrijven zeer moeilijk om in te schatten hoe ze het seizoen zouden aanvangen. Ook inkopers voor retail en tuincentra startten voorzichtig. Een en ander resulteerde in eerder kleine bestellingen maar de verkoop bleef wel rustig doorlopen.

Opvallend is dat er minder geproduceerd is dan in 2022. Daardoor verliep het voorjaarsseizoen gemiddeld tot goed. De prijzen bleven op een redelijk niveau omdat vraag en aanbod in evenwicht waren.

Voor azalea’s was de verkoop wisselvallig, omwille van het slechtere weer in België en in Italië. Ook de afzet naar Frankrijk was matig tot zwak.

De productie van bollen en knollen zal naar verwachting 5 à 6% lager uitvallen tegenover 2022. Verklaring ligt bij de te lange periode van regen en te lange periode van droogte. Het areaal knolbegonia is opnieuw gedaald van 34 ha (2022) naar 32 ha (2023).

De boomkwekerijsector in de brede zin (tuinplanten zoals vaste planten, bosboomkwekerij, laanbomen…) kende in 2023 een verdere groei. Het besef van het belang van groen in stedelijke omgeving, omwille van ecosysteemdiensten, klimaatadaptatie en biodiversiteit is een blijvende trend. Intussen is de markt ietwat afgekoeld na de grote vraag die volgde na coronacrisis. Vandaag is het afzetritme normaal te noemen. Er wordt wel aandacht gevraagd voor de hogere loonkosten die zwaar doorwegen in de sector.

In de globale sierteeltsector wordt 60% van de omzet gerealiseerd door de boomkwekerijsector en 40% door de sierplantensector.

Boerenbond verwacht dat de omzet in de sierteeltsector in 2023 met 3,6% zal toenemen tegenover 2022.

Cijfers en bevindingen m.b.t. andere sectoren vindt u hier.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.