De blaadjes vallen van de bomen, het weer wordt guurder en het wordt steeds vroeger donker: het is weer herfst. Met de donker wordende dagen gaan op steeds meer plekken de lampen weer aan. En dat moet want anders groeien de bloemen niet, zo stelt Ariën van Wijk van lisianthuskwekerij Sunrise Holland.
Elk jaar komen er 20 miljoen lisianthus stelen uit de kas in Brakel. In tegenstelling tot de grote vraag zijn er maar weinig telers. "In Nederland zijn er negen en Nederland is het grootste productieland van lisianthus", vertelt Ariën. Volgens de glastuinbouwondernemer komt dit omdat de bloem moeilijk te telen is. "De lisianthus komt oorspronkelijk uit Mexico en groeit daar aan een rivierbedding in de woestijn. De plant houdt van een warme, lichte plaats met water. In de kas moet het klimaat hetzelfde zijn. Klopt het klimaat niet, dan vallen er veel planten uit", legt hij uit.
Licht en ruimte efficiënt gebruiken
Om te zorgen dat de lisianthus goed groeit, heeft de plant dus veel licht nodig. Volgens Ariën het liefst 20 uur per dag. De andere vier uur rust de plant in het donker. "Door met deze belichtingstijden te werken, kunnen we veel bloemen, wel 90, per vierkante meter produceren. Zo gaan we efficiënt om met het licht en de ruimte en kunnen we aan de vraag van de consument voldoen", stelt hij.
In 2021, net voor de energiecrisis, stapte de tuinder gedeeltelijk over naar LED-lampen. Ariën vertelt dat in de kassen van lisianthustelers inmiddels meer dan de helft van de lampen zijn vervangen door LED-lampen. Dit levert een flinke energiebesparing op. Bovendien geven LED-lampen minder warmte af. Hierdoor verdampen de planten minder vocht en blijft de luchtvochtigheid in de kas lager. Ariën: "Is er te veel vocht in de kas, dan moeten we dit afvoeren omdat de planten hiervan sneller ziek worden. Om het vocht af te voeren, zetten we de lichtuitstootschermen, die voorkomen dat er lichtuitstoot vanuit de kas is, open. Is het een bewolkte nacht dan kan er een roze gloed in de lucht te zien zijn, doordat de wolken het licht weerkaatsen. Is het helder, dan merk je er als omwonende niks van."
Nieuwe technieken voorkomen lichtuitstoot
Door het gebruik van LED-lampen worden de schermen echter veel minder vaak opengezet. Ook nieuwe technieken om minder vocht in de kas te brengen dragen hieraan bij. Telers houden de schermen het liefste dicht. "Al het licht dat naar buiten gaat, komt niet op de plant terecht en gaat verloren. Hoe minder lichtuitstoot, hoe meer licht er op de planten komt en hoe beter de bloemen groeien", aldus Ariën.
bron: Glastuinbouw Bommelerwaard