Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Koreaanse sierteeltsector in de schijnwerpers op AIPH Conference

De afgelopen twintig jaar is de sierteeltsector in Zuid Korea achteruitgegaan. Waarom dit zo is werd door professionals uit de sector uit de doeken gedaan op een conferentie over de tuinbouwsector van de International Association of Horticultural Producers (AIPH), die op 19 september 2023 werd gehouden in Suncheon, Korea.

Dr. Park Kihwan, onderzoeksdirecteur van het Korea Rural Economic Institute (KREI), gaf een overzicht van de sierteeltsector in Zuid-Korea in de afgelopen decennia. In 2005 was er een piek in de sector in Korea. Park merkte op: "In 1990 bedroeg de verkoopopbrengst €168.000. In 2005 was deze aanzienlijk gegroeid tot €772.000, wat neerkomt op een groei van ongeveer 400%. In 2021 daalde de omzet echter tot €378.000."

Vanwaar die terugval? Lim Yuktaek, voorzitter van de Korea Florist Association (KFA) en de Korea Federation of Flower-Related Associations (KOFLAS), schrijft het toe aan de publieke opinie over sierbloemen. "Bloemen worden nog steeds gezien als een luxe uitgave. Bloemen worden meestal gekocht voor evenementen, zoals bruiloften, en worden niet gezien als een alledaagse aankoop. Recente economische recessies hebben ook geleid tot een daling van de consumentenbestedingen."

Om de sector een boost te geven, heeft de Zuid-Koreaanse overheid verschillende programma's opgezet om telers te ondersteunen en de publieke opinie te veranderen. Park: "Om de sector in de toekomst te behouden, heeft de overheid een overlegorgaan voor de sierteeltsector opgericht. Ze zijn van plan om subsidies te verstrekken aan telers die moeten investeren in hun infrastructuur."

Andere methoden om de sector te ondersteunen zijn het verbeteren van distributiesystemen, zoals het introduceren van elektronische bloemenveilingen, het verbeteren van de transparantie in de geïmporteerde groothandelsmarkt en het genereren van consumentenvraag naar bloemen.

Een vergrijzende sector
Een andere uitdaging voor de Koreaanse sierteeltsector is het gebrek aan jonge telers. Tussen 2000 en 2020 is het aantal telers met 46% gedaald omdat jongere generaties ervoor kiezen om niet in de voetsporen van hun ouders te treden.

Song Junho is één van de weinige jonge telers in de sector. Hij is 28 jaar en werkt als medewerker in het tuinbouwbedrijf van zijn ouders, Youngho. Hij werd geselecteerd als Young Farmer 2022 door het Koreaanse ministerie van Landbouw.

"Mensen vragen waarom ik in de tuinbouw ben gegaan," zei Song. "Het is omdat ik gepassioneerd ben door de sector. Ik ben vooral geïnteresseerd in vermeerdering. Ik denk echter dat er een gebrek is aan vermeerderingstechnologie in Korea." Het vermeerderen van soorten is moeilijk geweest voor Song en heeft tot veel mislukkingen geleid, maar hij bleef werken en begon met veel succes plantenhormonen te gebruiken. Dankzij zijn vastberadenheid om zijn projecten te laten slagen, heeft hij steun gekregen van de lokale overheid en is zijn verhaal op tv uitgezonden, als inspiratie voor andere jonge telers.

Hoe zit het met import?
Rick Nobel, tuinbouwconsulent van de Nederlandse ambassade in de Republiek Korea, benadrukte de handelsmogelijkheden die Korea biedt. "Er is een sterke toename van de import van snijbloemen, bloembollen en planten naar Korea vanuit landen als Nederland en Colombia," zei hij.

Door de achteruitgang in de Koreaanse bloementeelt is er ontevredenheid onder consumenten over lokaal geteelde planten. Eén van de problemen is het relatief korte vaasleven van lokale snijbloemen en de hoge prijs in vergelijking met geïmporteerde producten. "Jonge consumenten zijn op zoek naar nieuwe soorten en kleuren, die de lokale markt niet kan bieden," merkte Rick op. Dit alles biedt buitenlandse telers een perfecte kans om in te spelen op de vraag. Vooral de import van snijbloemen is aanzienlijk toegenomen. Populaire bloemen zijn rozen, anjers en chrysanten."

De AIPH bedankt Biblo, 2023 Suncheonman International Garden Expo, MPS en Royal FloraHolland voor hun steun aan de tuinbouwsector, die deel uitmaakte van het 75e jaarlijkse AIPH-congres dat van 17-21 september 2023 werd gehouden in Suncheon, Republiek Korea.

Voor meer informatie:
AIPH
www.aiph.org

Publicatiedatum: