Piet Stroet, Bercomex Americas:

"Verkoop van onze verwerkingslijnen in Colombia is de afgelopen drie jaar verdubbeld"

In 2020 startte Bercomex een eigen vestiging in Bogota, Colombia, en sinds dat moment heeft de machinebouwer een aanzienlijke groei doorgemaakt. Sinds de start van Bercomex Americas heeft men het aantal geïnstalleerde verwerkingslijnen op het continent verdubbeld. In onderstaande deelt Piet Stroet, Sales Export Manager van Bercomex, inzichten over de Colombiaanse markt.


Piet Stroet

Van 30 naar 60 verwerkingslijnen
"De verwerking van bloemen op een Colombiaanse kwekerij verschilt doorgaans van die op een Nederlandse kwekerij", weet Piet, "en we gaan altijd voor een klantspecifieke benadering. Daarom analyseren we de processen op kwekerijniveau voordat we aan de slag gaan en specifieke oplossingen aandragen."

Om te kunnen groeien in deze markt was een fysieke aanwezigheid noodzakelijk. "Dichtbij zijn is cruciaal. De kwekerijen in Colombia zijn behoorlijk uitgestrekt, met machines die vele uren per dag in bedrijf zijn en tijdens piekseizoenen zelfs 24/7. Regelmatig onderhoud en snelle service bij storingen zijn dan essentieel. We bieden onderhoudscontracten aan en bezoeken onze klanten minstens drie keer per jaar. Onze monteurs krijgen training in Nederland, zodat ze Nederlandse expertise kunnen toepassen op Colombiaanse kwekerijen."

Colombiaanse bloemensector
Hoe heeft de Colombiaanse bloemensector zich de afgelopen jaren ontwikkeld? Piet: "De sector heeft een aanzienlijke groei doorgemaakt. Vooral tijdens de Covid-jaren ging die groei hard. Hoewel deze daarna vertraagde, zijn de volumes nog steeds hoger dan in het tijdperk vóór Covid. Daarnaast zijn we getuige geweest van talrijke overnames en uitbreidingen. Omdat de kosten zijn gestegen, zijn telers voorzichtiger geworden. Een sterkere peso garandeert tot nog toe echter een goed evenwicht."

Belangstelling voor automatisering
Zijn telers, gezien de stijgende kosten, nog steeds bereid om te investeren in verwerkingslijnen? Volgens Piet wel. "Als de kosten stijgen, stijgt de behoefte aan meer efficiëntie en automatisering biedt een oplossing. In combinatie met de omvang van de bedrijven en het grote aantal stelen dat verwerkt moet worden, verlaagt automatisering niet alleen de arbeidskosten, maar versnelt het ook de processen en zorgt het voor consistente kwaliteit. Door de hogere kosten nemen telers misschien wat meer tijd om definitieve beslissingen te nemen, maar de interesse blijft groot. Daarom verwachten we een aanhoudende groei, zij het niet in hetzelfde tempo als de afgelopen jaren, maar er is nog steeds een opwaartse trend."

Voor meer informatie:
Piet Stroet
Bercomex
pietstroet@invarogroup.com
www.bercomex.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.