Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Ook inputbelasting voor opwek elektriciteit met kolen?

De gasprijs is inmiddels weer tot onder de 40 euro gezakt. De Intradayprijs voor een megawattuur ligt dinsdagochtend vroeg rond de 37,5 euro per megawattuur. Als gevolg van harde wind ligt de elektriciteitsprijs opvallend dichtbij de gasprijs. Gemiddeld moet er vandaag iets meer dan 67 euro per megawattuur betaald worden op de EPEX-markt. Aan het eind van de nacht zakten de prijzen tot (dichtbij) '0' en vanmiddag is dat opnieuw het geval.

Mogelijkerwijs heeft de gasprijsdaling te maken met het voornemen van EU-landen om enkele energiehervormingsmaatregelen te schrappen, schrijft BNR na berichtgeving van persbureau Reuters. Die mogelijkheid zou ter tafel zijn gekomen omdat Frankrijk en Duitsland met elkaar in de clinch liggen over de vraag of bepaalde landen meer voordeel krijgen dankzij de hervormingsregels. Haast 'tropisch' herfstweer speelt ongetwijfeld ook mee.

Maandagavond waren er weer twee korte onbalanspieken tot ruim 1800 euro per megawattuur, zo leren TenneT-data. Extreme prijzen, die steeds vaker voorkomen.

In de Nederland omringende landen liggen de elektriciteitsprijzen nog (fors) lager, zo blijkt uit data van Nord Pool Group.


Day ahead elektriciteitsprijzen 3 oktober, via Nord Pool Group

Kolencentrales
Op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan een belasting te gaan heffen op aardgas dat gebruikt wordt voor de opwek van elektriciteit in gascentrales. Opvallend is volgens energieleverancier Eneco dat het kabinet het gebruik van kolen in kolencentrales juist niet gaat belasten. Dat terwijl kolencentrales leiden tot ruim twee keer zoveel CO2-uitstoot.

Eneco is van mening dat wanneer je deze ‘inputbelasting’ op aardgas wilt gaan heffen, dat dit ook moet gelden voor kolen. Anders ontstaat het risico dat in de periode tot 2030 kolencentrales in Nederland op bepaalde momenten de schonere gascentrales van de markt duwen omdat elektriciteit opwekken met kolen goedkoper is terwijl ondertussen de CO2-uitstoot juist toeneemt. In het kader van het afschaffen van fossiele subsidies steunt Eneco de maatregel om inputbelasting te heffen op aardgas die wordt gebruikt voor de opwek van elektriciteit. Maar dan is het wel van belang om het klimaatbeleid niet te frustreren en dit ook te doen op kolen.

In september werd er nauwelijks elektriciteit uit kolen opgewekt in Nederland, maar zeker 's winters gebeurt het vaker, laat hoogleraar energietransitie bij Hanzehogeschool, Martien Visser, met cijfers zien.

LNG
De aanvoer van gas uit de VS verdubbelde in 2022. De aanvoer van gas steeg met 60 procent tot 16 miljoen ton. Door de oorlog in Oekraïne moest er een alternatief komen voor Russisch gas; de aanvoer van gas vanuit de Verenigde Staten verdubbelde mede hierdoor (+98 procent), laat het CBS met cijfers zien.

Ook werden meer aardolie en aardolieproducten (+5,5 procent) gelost. Deze goederen kwamen vooral vaker vanuit landen in het Midden-Oosten (Irak, Saudi Arabië en Verenigde Arabische Emiraten) en Afrika (Egypte en Angola). Vanuit Rusland was bij de aanvoer van deze goederen een flinke daling te zien (-24 procent).


De branche van producenten van Europese zonnepanelen is geen voorstander van importtarieven op Chinese zonnepanelen. Het is volgens Marc Rechter, verbonden aan SolarNL, efficiënter om Europese productie te stimuleren. 'We zijn in principe goed in staat om met China te concurreren', zegt hij bij BNR.