Zembla maakt uitzending

Bollenteler deelt 'ons verhaal' in gewasbeschermingskwestie

De zaak over gewasbescherming in de lelieteelt bij een Drentse teler was de afgelopen maanden veel in het nieuws. Bezorgde omwonenden vroegen de rechter het gebruik te verbieden. Daarin ging de rechter eerst mee, maar later mochten er toch alsnog middelen gebruikt worden.

Zembla maakte er een tv-uitzending over die donderdagavond op nationale tv te zien was. De betrokken bollenteler uit Boterveen, Maatschap Joling, deelt tegelijkertijd hun verhaal.

Dat verhaal begint met een korte samenvatting van de zaak die landelijk de nodige ophef veroorzaakte.

Eind mei spanden negen omwonenden van een perceel lelies in Boterveen een kort geding aan om het spuiten met gewasbeschermingsmiddelen verder te voorkomen. Begin juni oordeelde de rechter dat we geen gewasbeschermingsmiddelen meer mochten spuiten op het lelieveld bij Boterveen. De rechter vindt de gezondheidsrisico's voor omwonenden te groot omdat niet kan worden uitgesloten dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen schadelijke gevolgen heeft. Na een spoedprocedure oordeelde de rechter begin juli dat er vier gewasbeschermingsmiddelen wel weer gebruikt mogen worden op dat perceel. Wij hebben deze middelen aangedragen omdat deze 4 middelen minimaal nodig waren om de schade in de teelt te kunnen beperken.

Lees hier het hele verhaal van de teler én bekijk hier de Zembla-uitzending waarin het Ctgb er niet goed uit komt. Op X, voorheen Twitter, is na de uitzending stevig gediscussieerd na een post van de maker. Het gaat er over de rol van het Ctgb.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.