Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Subsidies voor energietransitie, maar niet zonder tegenprestatie

Naast alle belastingplannen, waaruit duidelijk wordt waar het demissionair kabinet geld vandaan wil halen, komt er ook geld beschikbaar voor de de glastuinbouw. Dat blijkt uit de met Prinsjesdag in de Staatscourant gepubliceerde begrotingsstaat van het ministerie van LNV. Terloops blijkt daaruit ook wat er ook nog aan extra eisen en beleid aan zit te komen.

Het duurt niet lang voordat de term 'duurzaamheid' valt bij het doorkijken van de begrotingsstaat. Ook andere moderne termen, zoals 'kringlooplandbouw', komen voorbij. Hieronder een beknopt overzicht.

Subsidies
Het kabinet wil verandering en zet hierbij onder meer in op de ontwikkeling van een digitale gewasbeschermingsmonitor en een database om de gemiddelde milieu-impact van voedingsmiddelen te vergelijken, naast belastingmaatregelen en de uitwerking in 2024 van het individuele sectorsysteem voor CO2-beprijzing. Dat moet op 1 januari 2025 ingaan om zo de klimaatdoelen in 2030 te halen.

Naast dat het kabinet geld bij de glastuinbouw komt halen, komt het kabinet ook geld brengen. In de begrotingsstaat zijn posten opgenomen voor 'distributienetten glastuinbouw' en de EG-regeling.

Vanaf 2024 is er 15,1 miljoen euro beschikbaar voor warmtedistributienetten voor de glastuinbouw. Die moeten de sector helpen de transitie naar een 'duurzamere energievoorziening' te maken. In totaal stelt het kabinet, onder voorwaarden, 300 miljoen beschikbaar de komende jaren.

Met de openstelling van de subsidie Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG) kunnen glastuinders en samenwerkingsverbanden energiebesparende maatregelen nemen. Van 2023 tot en met 2030 is 200 miljoen extra beschikbaar gesteld. In 2024 gaat het om circa 36,7 miljoen euro.

Andere subsidies zijn er voor marktintroductie van energie-innovaties (MEI): 5,5 miljoen euro met als doel investeringen in de vroege marktintroductie van energie-innovaties in de glastuinbouw én 28,3 miljoen euro voor de 'innovatieagenda energie'. Kas als Energiebron speelt hierin een cruciale rol.

Naast de digitale gewasbeschermingsmonitor (daarin steekt het kabinet 6,3 miljoen euro) komt er ook een 'laagdrempelige subsidieregeling' voor geïntegreerde gewasbescherming (4 miljoen).

Verder blijft het kabinet geloven in 15% landbouwareaal dat biologisch is in 2030. Om dit te bereiken moet de afzetmarkt voor biologische producten vergroot worden. Het kabinet stelt € 50 mln. beschikbaar voor de jaren 2025 t/m 2029 voor het vergroten van de afzetmarkt voor biologische producten.

Bron: Staatscourant