Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Knallen met de belichting of met batterijen

Zelfs voor wie niet buiten komt, is het niet te missen: harde wind. Het levert een bijzondere situatie op de elektriciteitsmarkt op. Vannacht en vanmiddag lagen de prijzen erg laag, of zelfs onder '0'. Dinsdag 19 september levert 5 negatieve uren op. Ook op de onbalansmarkt waren weer prijspieken te zien, tot bijna 2000 euro per megawattuur. Minder beweging in de gasprijs. Die schommelt de laatste dagen rond de 35 euro per megawattuur.


TTF-gasprijs contract 'oktober 2023' t/m 18 september 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

Niet alleen vandaag waait het stevig, en morgen net zo goed, maar ook gisteravond was dat al het geval. Het leverde een record van 8,3 gigawatt aan windenergie op in Nederland. Dat was circa 65% van de momentane totale Nederlandse stroomvraag, weet hoogleraar energietransitie Martien Visser.

In de glastuinbouw snapt menigeen dat bij veel opwek van hernieuwbare elektriciteit er ook kansen liggen om die stroom te gebruiken.

Of om in een batterij te stoppen op het juiste moment, stipt Jan Willem Zwang van Stratergy aan op LinkedIn.

De NOS schrijft dat 'wind op zee' de 'energie van de toekomst' is, maar dat de markt al die opwek maar moeilijk aankan. Geen enkel bedrijf wil op dit moment een nieuw windpark op zee aanleggen op de voorwaarden van de Britse overheid, weet de NOS. Vattenfall heeft zelfs een lopend project voor de Britse kust afgebroken. Intussen lijden de windturbinefabrikanten miljardenverliezen. Het zijn drie recente ontwikkelingen waar één ding uit blijkt: het verdienmodel voor windparken op zee staat onder druk. Lees hier meer.

Net als de harde wind niet te missen is Prinsjesdag. Van alle kanten worden politieke proefballonnetjes opgelaten, zoals deze: Kamermeerderheid wil accijnsverhoging benzine en diesel terugdraaien.