Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tweede teelt fresia met nieuwe teeltsystemen in Demokas 2030

In de Demokas 2030 bij Wageningen University & Research in Bleiswijk is 23 mei de tweede fresiateelt gestart op vier nieuwe teeltsystemen. Deze teelten worden vergeleken met de zandbedden. Doel van Demokas 2030 is demonstratie van een fossielvrije teelt (geen CO2 uitstoot), zonder emissie van water en meststoffen en een duurzame gewasbescherming.

Bij Kas als Energiebron is te lezen dat de nieuwe teeltsystemen vorig jaar zijn ontworpen en aangelegd zijn om het verbruik aan fossiele brandstoffen voor het stomen verder te verminderen. Dit als volgende stap in het fossielvrij maken van de teelt van freesia.

Mooi gewas
Bij een gewashoogte van circa 25 cm is op 15 juni de bodemkoeling gestart om de bloei te initiëren. Voor de teelt van freesia is het cruciaal dat de knoltemperatuur dan naar 16,5°C kan worden gestuurd. Afwijkingen in de knoltemperatuur veroorzaken teeltvertraging, opbrengstderving of kwaliteitsafwijkingen in de bloeiwijze. De bodemkoeling heeft in alle systemen goed gewerkt en de gewenste bodemtemperatuur is goed gerealiseerd.

Juist ook toen we in die periode een paar erg warme weken hadden. Op de zandbedden en op drie van de vier nieuwe teeltsystemen staat nu een mooi gewas Corvette, waarvan begin september de eerste bloemtakken zijn geoogst. Bij de twee beste systemen ziet de takontwikkeling er ook goed uit, bij het derde systeem is de takontwikkeling van Corvette iets trager. Op het vierde teeltsysteem is al vrij snel na het planten veel uitval opgetreden, waarschijnlijk doordat de knollen te nat zijn gebleven.

De complete resultaten zijn hier te lezen bij Kas als Energiebron.

Publicatiedatum: