Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Noorse opluchting en Australische onzekerheid

Eén van de grootste Noorse gasvelden is weer in productie na onderhoud. Komend weekend zou het gasveld weer volledig moeten draaien. Dat zou een daling van de gasprijs mogelijk moeten maken, verwachten energiespecialisten.

Woensdag was daar nog niets van te zien. Na een prijsdaling op dinsdag klom de oktoberprijs weer met 2 euro naar 36,8 euro per megawattuur. Donderdagochtend ligt de prijs hoger dan 37 euro. De lange termijnprijzen liggen sowieso nog fors hoger. Q1 2024 noteert 53,7 euro, Q1 2025 55,4 euro voor de winter richting 2026 ligt de prijs op 46,8 euro. Wie de lange termijngasprijzen bekijkt, ziet sinds eind juni een gestage prijsstijging, enkele dipjes daargelaten.

De reden waarom de TTF-gasprijs nog niet echt wil dalen, moet volgens specialisten van Vattenfall ook gezocht worden in voortdurende stakingsdreiging in de Australische LNG-productie. Vandaag start een 'intensieve periode van stakingen' waarvan het effect 'nog onzeker is'. Zes procent van het wereldwijde aanbod van LNG is afkomstig van de Chevron locaties Gorgon en Wheatstone. Door de stakingen komt dit mogelijk in gevaar.


TTF-gasprijs contract 'oktober 2023' t/m 13 september 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

Op de elektriciteitsmarkt is te merken dat het herfst wordt. Zonnepanelen leveren minder stroom aan het begin en einde van de dag. Dan springen, als de wind niet alles op kan vangen, gascentrales bij. In een paar uur moeten zij hun kosten terugverdienen, weet Vattenfall. "Dit zorgt ervoor dat de avonduren (vooral 19:00 uur) de duurste uren van de dag zijn, met als uitschieter 11 september om 19:00 uur met een prijs van 463,77 €/MWh." Er wordt voor de komende tijd wel meer wind verwacht.

Afgelopen week was die wind er niet. Elke drie dagen ging er een volle LNG-tanker aan aardgas doorheen voor elektriciteitsproductie in Noordwest-Europa.

Kernenergie kan een uitkomst bieden voor elektriciteitsproductie. Onder meer Frankrijk heeft veel centrales draaien. Andere landen sloten recent juist de nodige centrales. In Nederland staat het 'taboeonderwerp' met de komende verkiezingen toch weer op de agenda, schrijft de NOS.

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwt in zijn maandelijkse olierapport voor een 'aanzienlijk aanbodtekort' in oktober tot en met december. De olieprijzen zullen hierdoor dus nog verder gaan stijgen, onder meer te merken aan de brandstofprijzen in Nederland (de Gemiddelde Landelijke Adviesprijzen voor Euro95 en diesel liggen inmiddels op 2,28 en 2,07 euro). Bovendien komt er ook nog een accijnsverhoging aan met ingang van januari als het aan het kabinet ligt. Bekijk hier het IEA-rapport.