Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Q-Point viert 20-jarig bestaan met 2 jubilarissen

"Er is een chronisch gebrek aan goede kwaliteitsmensen in de sector"

Tholen - Q-Point viert dit jaar haar 20-jarig bestaan. Het onafhankelijk adviesbureau, gespecialiseerd in kwaliteitsmanagement en voedselveiligheidssystemen, heeft in die 20 jaar een gestage groei doorgemaakt en heeft sinds 2018 ook een kantoor in Nairobi, Kenia. Samen met dit jubileum vallen de 25-jarige dienstverbanden van Carel Jaspers en Alma Ruting van Q-Point, hiervoor beter bekend als DLV Adviesgroep. Alma begon 25 jaar geleden bij het team bloembollenteam in Aalsmeer. Carel voegde hier zich twee maanden later bij aan bij het team Business Unit Ketens.


Alma Ruting en Carel Jaspers

Het adviesbureau is veelal gericht op de groenten- en fruitsector, maar is daarnaast ook actief in bloemen- en plantensector en cosmetica. In recente jaren ziet Cok Duijvestijn een alsmaar groeiende vraag naar de diensten van Q-Point. "Dat heeft met name te maken met een chronisch gebrek aan goede kwaliteitsmensen in de sector. Dat zien we ook wel als we bij onze klanten binnen komen. Het zijn posities die nu eenmaal niet zo makkelijk in te vullen zijn. Vroeger werd het er vaak een beetje bij gedaan, maar tegenwoordig is het zo allesomvattend dat dit eigenlijk niet meer mogelijk is. Dit is waar wij om de hoek komen kijken. Zo zijn er recent ook nog mensen gedetacheerd geweest op kwaliteitsafdelingen."

Q-Point richt zich op het meedenken in praktisch en creatieve oplossingen om in een bedrijf de processen efficiƫnter in te richten. "Tegenwoordig ligt hier, naast het realiseren van en ondersteunen bij diverse certificeringen, de focus op ketenoptimalisatie, duurzaamheid, het wegwerken van verspillingen en reductie van kosten", vervolgt Cok. "Dat dit tegenwoordig een steeds grotere uitdaging voor bedrijven is, komt mede door de pandemie, maar ook merken we dat de Brexit een grote factor is. Engelse supermarkten voeren steeds meer hun eigen controles uit naast de bekende certificeringen. Dat betekent dat de kwaliteit, op voedselgebied, maar ook sociaal vlak, dan gewoon in orde moet zijn. Intern hebben bedrijven hier de mankracht veelal niet meer voor."

Daarnaast focust het bureau zich ook veel op interne audits. "Dit bestaat uit eigen audits, die we uitvoeren bij bedrijven, zodat ze in aanmerking komen voor certificeringen. Doordat we veel bij bedrijven komen, hebben we een onafhankelijke en brede blik." Echter geeft Q-Point ook trainingen voor interne audits. "Dit doen we eigenlijk al sinds de start met Q-Point en is door de jaren heen mooi doorontwikkeld door Alma. Het is een tweedaagse training, waarbij we gekwalificeerde auditoren binnen bedrijven opleiden, zodat ze zelf hun mannetje kunnen staan."

Trainingen in Oost-Afrika
In recente jaren heeft het bedrijf dus ook haar vleugels uitgeslagen buiten de Europese markten naar Oost-Afrika. "Dat is met name in het kader van kennisdeling", legt Cok uit. "We hebben daar twee vaste medewerkers en geven daar trainingen bij hogescholen en universiteiten op onderwerpen zoals ketenmanagement, postharvest management en ondernemerschap. Daarbij proberen we de link te leggen naar het bedrijfsleven, want daar ontbreekt het nog wel eens aan. Het is wat anders dan we in met name Nederland doen, maar is een heel mooi overheidsproject, wat veel voldoening geeft."

Kijkend naar de toekomst ziet de specialist nog veel potentie tot groei. "Kwaliteitsmensen zijn simpelweg niet meer zo evident bij bedrijven en ik denk dat wij daar echt een mooi verlengstuk in kunnen zijn. Dat kan hier, maar ook met wat meer internationale projecten. Wie weet wat er komt. We houden onze ogen open. Zeker met collega's als Carel Jaspers en Alma Ruting voorzie ik een mooie toekomst, waarin we er nog wel 20 jaar aan vast kunnen koppelen", besluit Cok.

Felicitaties voor Carel Jaspers en Alma Ruting mogen verstuurd worden naar:

Carel Jaspers: [email protected]

Alma Ruting: [email protected]

Voor meer informatie:
Q-Point
Agro Business Park 5
6708 PV Wageningen
03 17 49 15 81
[email protected]
www.q-point-bv.nl