Economische effecten van de stikstofcrisis

Aanstaande woensdag organiseert de Tweede Kamer een Ronde Tafel over de economische effecten van de stikstofproblematiek. Kamerleden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gaan in gesprek met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven (Bouwend Nederland, de vereniging Duurzame Energie), met industrie (het Havenbedrijf Rotterdam, Groningen en de offshore scheepvaart), met een gedeputeerde en economen. LTO Nederland meldt dat de grote afwezige tijdens deze Ronde Tafel vertegenwoordigers van de agrarische sector zijn.

Niet alleen boeren en tuinders, maar ook de hele achterliggende keten: bedrijfsarbeiders en medewerkers, adviseurs, toeleveranciers, afnemers, de verwerkende industrie en het bedrijfsleven. Het is opvallend dat de Tweede Kamer tijdens deze belangrijke Ronde Tafel niet kijkt naar de economische effecten van het stikstofbeleid voor de landbouw, voor de voedselindustrie en voor de agrarische regio’s in ons land. LTO roept de Tweede Kamercommissie EZK dan ook op om óók oog te hebben voor deze effecten. Het is een dimensie die niet vergeten mag worden.

Als de economische effecten van de stikstofproblematiek zich ergens laten gelden, is het wel bij boeren en tuinders: ondernemers die inmiddels al jarenlang in grote onzekerheid verkeren en geen duidelijkheid hebben over de toekomst van hun bedrijf.

Daarnaast wijst LTO nadrukkelijk op een bericht dat vakbond CNV eerder dit jaar uitbracht: het uitkopen van boeren kan ruim 30.000 werknemers in de landbouwsector hun baan kosten. LTO citeert het CNV: “In de discussie over stikstof en verduurzaming van de landbouw, wordt het perspectief van werknemers in de sector volledig genegeerd. Zeer kwalijk. Tienduizenden banen in de regio staan op het spel. Zeker als veel boeren worden uitgekocht. Deze mensen hebben, in tegenstelling tot werkenden in de Randstad, niet direct perspectief op een nieuwe passende baan’. Terecht wijst CNV erop dat in het hele stikstofbeleid een transitieplan ontbreekt om hoge werkloosheid in de agrarische sector te voorkomen: “Het betreft veel mensen die in dunbevolkte regio’s werken waar weinig perspectief is op nieuw werk. Een verhuizing naar de Randstad is ingrijpend en bovendien vaak onbetaalbaar”.

LTO roept de Tweede Kamercommissie op om oog te hebben voor de economische effecten die het stikstofbeleid met zich meeneemt voor de agrofoodsector in zijn totaliteit en daarmee ook voor de leefbaarheid en het economisch perspectief in het Nederlandse buitengebied. LTO is graag bereid om daarover met de Commissie nader in gesprek te gaan.

Bron: LTO Noord


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.