Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aanmelden voor plantenexport naar Marokko mogelijk

De bevoegde overheid van Marokko (ONSSA, Office National de Sécurité Sanitaire des Produits Alimentaires), voorziet nieuwe maatregelen om de invoer van Xylella fastidiosa te voorkomen. Deze maatregelen gaan in vanaf 16 september 2023 en zullen van toepassing zijn voor alle planten en plantaardige producten, behalve voor zaden en plantaardige producten bestemd voor humane of dierlijke consumptie. De maatregelen zijn hier te lezen in deze wettekst.

Om de export naar Marokko daarom te blijven garanderen, roept FAVV operatoren zich op om aan te melden voor 11 september om 12 uur 's middags. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) informeert de sierteelt- en groenfederatie (AVBS) over extra vereisten voor de export van plantaardige producten naar Marokko.

Enkel planten en plantaardige producten afkomstig van landen waar Xylella fastidiosa afwezig is, kunnen ingevoerd worden. België is vrij van Xylella fastidiosa. Fruitbomen geteeld in landen waar Xylella fastidiosa aanwezig is, kunnen onder bepaalde voorwaarden toch ingevoerd worden in Marokko (art. 3 van de wetgeving).

Om export van deze planten en plantaardige producten mogelijk te houden, moet het FAVV vooraf een lijst overmaken van de productiepercelen waarop de te exporteren planten en plantaardige producten geteeld werden.

Operatoren die vanaf 16 september 2023 planten of plantaardige producten wensen te exporteren naar Marokko dienen via de volgende formulier hun percelen aan te melden vóór 11 september 2023 om 12 uur ‘s middags.

Hoe moet u deze aanmelding doen?
Door het invullen van dit document.

Dit document moet bezorgd worden aan de LCE(‘s) waar de percelen gelegen zijn. Die zijn hier te vinden. Dat document kan verstuurd worden aan dit e-mailadres: EXPORT.[LCE]@favv-afsca.be. Ook moet dit e-mailadres als kopie worden toegevoegd: [email protected]. Het onderwerp moet "aanmelding percelen MA" zijn.

Operatoren waarbij de exportcontroles gebeuren door de gewestelijke overheden nemen hier contact op met de gewestelijke entiteit om hun percelen aan te melden. (http://www.vlaanderen.be/landbouw).

Bron: AVBS

Publicatiedatum: