Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasmarkt onzeker door sterke stieren en beren

De verwachting voor afgelopen week kwam uit: een onzekere markt die op dagbasis richting zoekt. De voorraden zijn vrijwel vol (Nederland: 95%, Duitsland 94%, Frankrijk 90%), een matige gasvraag, maar tegelijkertijd een verlenging van de piek in het Noorse onderhoud en de aanhoudende stakingsdreiging bij de Australische LNG installaties van Chevron. Per saldo hebben de "beren" afgelopen week gewonnen: de prijzen voor de leveringstijdsvakken t/m jaar 2024 zijn 3 tot 4 cent per m3. Maar de beweeglijkheid was volgens AgroEnergy groot: op de meeste dagen was de prijsbeweging gedurende de handelsdagen rond vier cent per kuub.

Staking en hervatting Noorse aanvoer uitgesteld
Woensdagmiddag kwam het bericht naar buiten dat de staking bij de Chevron LNG installaties uitgesteld zijn naar vrijdag. Dit leidde tot een prijsdaling van circa 4 cent per kubieke meter op de korte termijnprijzen. Dit is positief nieuws na de berichten op onverwachte storingen en uitloop van groot onderhoud aan de Noorse Troll- en Dvalin- en Aasta Hansteen-veld. De Noorse netbeheerder Gassco kondigt nu aan dat de gasstroom vanuit Noorwegen op 10 en 11 september fors zal toenemen. Dat de markt hier nauwelijks op reageerde doet vermoeden dat de markt hier al op gerekend had. De realiteit is namelijk ook dat als de Noorse aanvoer met 200 mln m3 per dag zou herstellen, het op dit moment de vraag is waar dat gas naartoe moet. De vraag is gematigd en de voorraden zitten vrijwel vol. De aanvoer van LNG begint al af te remmen omdat er niet meer gas nodig is. De voorraden hoefden afgelopen week ondanks de lage Noorse aanvoer niet te leveren.

De hele marktvisie van Agro Energy is hier te lezen.

Publicatiedatum: