Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Terug in het gareel

Veilingmeesters merken het op de klok al snel als iedereen weer terug in het gareel moet, zegt veilingmeester Planten Elmar Nonkes. De aantallen trekken aan en de prijsvorming meestal ook, hoewel het dit jaar toch iets anders gaat. Verder heeft Elmar in onderstaande column nog een leuke tip voor mensen die zoeken naar een vermakelijk én leerzaam teamuitje.

Nu alle schoolvakanties over zijn, is de tijd toch echt weer aangebroken dat we met z’n allen terug in het gareel moeten. Kinderen in de schoolbanken, ouders weer aan het werk. Hoewel de vakantie heerlijk was, wacht de klok weer op ons.

Eigenlijk geen slechte zomer bij bloeiende kamerplanten
Wij als veilingmeesters merken het al vrij snel wanneer de vakanties op hun einde lopen. De aantallen trekken aan, en richting ‘de rentree’ meestal de prijsvorming ook. Al is dit jaar toch net even wat anders dan normaal. Ik hoorde namelijk om mij heen dat de rentree in sommige gevallen wat tegenviel, maar eigenlijk is dat vrij simpel uit te leggen: dat komt omdat we bij de bloeiende kamerplanten eigenlijk helemaal geen slechte zomer hebben gedraaid, waarbij sommige producten gewoon duur waren. Neem bijvoorbeeld de pot-Phalaenopsis, deze zijn, in tegenstelling tot voorgaande jaren, praktisch niet door de ondergrens gezakt. Maar ook Kalanchoë en potchrysant noteerden prijzen die je in voorgaande jaren niet voor mogelijk hield in de zomerperiode. Hierdoor is het contrast ten opzichte van de voorgaande jaren een stuk minder te noemen.

Een vergelijkbaar beeld zien we bij de bloemen. De zomer is prima doorgelopen, maar de rentree blijft een beetje uit. De kopers vinden de prijzen vrij hoog voor het moment, terwijl de kwekers de prijzen vergelijken met vorig jaar, waardoor ze een beetje tegenvallen voor hen. Zeker de rozen blijven behoorlijk achter in prijsvorming vergeleken met vorig jaar. Uitzonderingen op de regel waren Panicum en Tanacetum. Die prijzen zijn verbeterd ten opzichte van 2022.

Teamuitje veilingmeesters: varen langs de Tulpenroute
Om het einde van de zomer ‘te vieren’ hadden wij met het hele team van veilingmeesters en managers bloemen en planten, Aalsmeer, Naaldwijk & Rijnsburg, nog een teamuitje op de planning staan. Hierbij zijn we eerst gaan lunchen, waarna wij met twee grote schuiten zijn gaan varen door de polders van Roelofarendsveen.

Tijdens het varen van de ‘Tulpenroute’ kregen wij een lesje geschiedenis van (oud)tuinder Kees. Kees kon prachtig verwoorden hoe het er vroeger in ‘de Veen’ aan toe ging en hoeveel miljoenen tulpen er jaarlijks wel niet worden gebroeid in Roelofarendsveen. Voor mij persoonlijk als veilingmeester van bloeiende kamerplanten leuke informatie, want zoveel krijg ik in mijn werk meestal niet mee over tulpen. Kortom, het was een zeer vermakelijke dag met alle collega’s van de verschillende locaties en afdelingen. Mocht je nog op zoek zijn naar een leuk teamuitje, dan zou ik zeker aanraden om eens op de website te kijken: detulpenroute.nl. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

Publicatiedatum: