Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Correctie SDE++ vergisting raakt ondernemers, compensatie nodig

Op 1 september 2023 is een herziening van de bedragen voor de SDE++ 2023 in de Staatscourant gepubliceerd. Daardoor zijn de tarieven voor vier categorieën monomest verlaagd. Boeren en tuinders hebben afgelopen maanden veel kosten gemaakt om aanvragen voor te bereiden. Voor sommige ondernemers is na de verlaging de business case niet meer aantrekkelijk om deel te nemen of voldoen zij niet aan de voorwaarden om een aanvraag te mogen doen. LTO vindt het noodzakelijk dat ondernemers die zijn geraakt door deze verlaging worden gecompenseerd voor de gemaakte inzet in de vorm van tijd en middelen.

“De SDE++ subsidie is een aanjager voor de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening en van groot belang voor de land- en tuinbouw om bij te dragen aan de transitie. Dat nu één van meest cruciale parameters van de regeling, het subsidiebedrag, op deze termijn wordt gewijzigd is onbegrijpelijk voor ondernemers die hiervan gebruik willen maken. Bovendien helpt het niet bij het vertrouwen van boeren en tuinders in de overheid. Fouten in berekeningen zouden eerder kunnen én moeten worden opgemerkt dan enkele dagen voor de opening van de eerste indieningsperiode”, aldus Edwin Michiels, portefeuillehouder Natuur, Klimaat en Energie bij LTO.

Door de wijziging van het fasebedrag is het basisbedrag of fasebedrag per kuub gas gedaald. Het fasebedrag wordt omgerekend tot euro’s per kuub gas, de verhouding bepaalt in welke fase je kan inschrijven. Een verlaging van het basisbedrag leidt vaak tot inschrijving op een lagere fase, welke gepaard gaat met een eerdere indieningsperiode. Echter, om in te schrijven zijn vergunningen nodig. Sommige boeren krijgen die net voor of na 25 september.

Zonder vergunning is het niet mogelijk om een fase eerder in te schrijven. LTO vraagt daarom om verlengde openstellingen van minimaal 14 dagen. Bovendien hebben ondernemers in de lange doorlooptijd van vergunningverlening keuzes gemaakt en leges betaald op basis van eerder gedeelde cijfers. LTO vraagt daarom om behoud van het SDE-bedrag zoals eerder gepubliceerd in de Staatscourant.

Het bericht over de herziening van bedragen van 1 september in de Staatscourant is hier te zien. LTO adviseert haar leden die tegen deze problemen aanlopen contact op te nemen met de RVO.
Alle informatie over het aanvragen van de SDE++ is te vinden op de website van de RVO.

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: