Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tegemoetkoming Energiekosten nog aan te vragen tot en met 2 oktober

Gebruikt uw onderneming veel energie? Dan hakken de hoge energieprijzen van de laatste tijd er flink in. Gelukkig kunt u tot en met 2 oktober nog de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) aanvragen. Hiermee krijgt u – met terugkerende kracht – maximaal 160.000 euro van uw energiekosten vergoed.

Komt u als teler in aanmerking voor de Tegemoetkoming Energiekosten? Pieter Vellekoop van Flynth krijgt regelmatig vragen over dit onderwerp. Hij zet de zaken voor u op een rij:

Schat eerst in of de regeling voor u geldt
De belangrijkste voorwaarde voor de TEK is dat energiekosten van gas en elektra meer dan 7 procent van uw omzet bedragen. RVO gaat hierbij uit van het gebruiksvolume maal de vastgestelde modelprijs, het gaat dus niet om de prijs die daadwerkelijk is afgesproken met de leverancier.

RVO gebruikt bij de berekening een schatting van het jaarverbruik. De netbeheerder levert hiervoor de cijfers. RVO rekent met modelprijzen voor 2022: 2,41 euro per m3 gas en 0,59 euro per kWh elektriciteit. Deze prijzen zijn inclusief energiebelasting en opslag duurzame energie.

Voorwaarden TEK
Om voor de TEK in aanmerking te komen, moet de onderneming ook aan de volgende voorwaarden voldoen. Als aan alle voorwaarden voldaan wordt, kan er tot en met 2 oktober 2023 de TEK aanvragen. De tegemoetkoming is beschikbaar voor de periode 1 november 2022 tot 31 december 2023.

  • De onderneming voldoet aan de Europese definitie van MKB.
  • De onderneming is in Nederland gevestigd, staat met de handelsnaam ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en is uiterlijk op 31 december 2022 ingeschreven.
  • De onderneming is te typeren als een energie-intensieve onderneming, wanneer de energiekosten van gas en elektra minimaal 7 procent van de omzet bedragen, gebaseerd op uw gebruiksvolume maal de modelprijs voor gas en elektriciteit.
  • Het energiecontract is afgesloten voor 1 november 2022 en heeft betrekking op de levering van energie in de periode 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Daarbij is de prijs lager dan € 1,19 inclusief Energie Belasting (EB) en Opslag Duurzame Energie (ODE) per m³ gas en 0,35 euro inclusief EB en ODE per kWh elektra wordt in mindering gebracht op het subsidiabele bedrag.
  • Als er elektriciteit wordt geleverd aan het net, wordt dit van het energieverbruik afgehaald. De volumes worden gesaldeerd.
  • Als er een eerdere tegemoetkoming is ontvangen via het prijsplafond, wordt dit in mindering gebracht.

De TEK kent drie stappen:

  1. Energie intensiteitseis;
  2. Berekening van het voorschot;
  3. Definitieve vaststelling (vanaf januari 2024 voor 31 mei 2024).

Energie intensiteitseis
Een onderneming kan subsidie aanvragen als ze voldoet aan de eis dat de energiekosten (van gas en elektra) minimaal 7 procent bedragen van de totale omzet. De omzet wordt bepaald op basis omzetgegevens over het jaar 2022 uit de aangiften omzetbelasting.
RVO ontvangt een schatting van het jaarverbruik van de netbeheerder.

Voor het bepalen of een onderneming voldoet aan de intensiteitseis rekent RVO met een gemiddelde prijs van energie. De modelprijs (rekenprijs) is vastgesteld op 2,41 euro per m3 gas en 0,59 euro per kWh voor elektriciteit. Deze prijzen zijn inclusief Energie Belasting (EB) en Opslag Duurzame Energie (ODE).

Berekening voorschot
De totale tegemoetkoming bedraagt 50% van de energiekosten van het standaard energieverbruik. Het voorschot wordt berekend aan de hand van het standaard jaarverbruik voor gas in m³ x 2 euro x 50 procent en het standaard jaarverbruik voor elektra in kWh x0,60 euro x 50 procent. Het voorschot is 50 procent van dit bedrag. Daarbij geldt de voorwaarde dat de tegemoetkoming van de TEK-regeling maximaal 160.000 euro per onderneming (groep) bedraagt.

Definitieve vaststelling
De definitieve vaststelling vindt op basis van de modelprijs 2023 plaats. Deze wordt in februari 2024 door het CBS vastgesteld. Boven de 125.000,00 euro subsidie dient een accountantsverklaring overlegd te worden.

Voor meer informatie:
Pieter Vellekoop
Flynth adviseurs en accountants
Tel.: +31 (0)88 236 75 26
[email protected]
www.flynth.nl

Publicatiedatum: