Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Techniek-studenten op bezoek bij HilverdaFlorist, Bunnik Bromelia en Bosman Van Zaal

Ruim 70 studenten van de techniekopleidingen van het MBO Westpoort College uit Amsterdam bezochten donderdag 31 augustus 2023 twee glastuinbouwbedrijven en een technische toeleverancier van de glastuinbouw. Hiervoor zetten HilverdaFlorist uit de Kwakel, Bunnik Bromelia uit Kudelstraat en Bosman van Zaal uit Aalsmeer, hun deuren open. Greenport Aalsmeer laat weten dat de bezoeken onderdeel zijn van het project "CollegeTour" met als doel om meer technische talent te interesseren voor de glastuinbouwsector.


Studenten bij Bunnik Bromelia

Eerste keer in een kas, maar liefst 32% positief over carrièremogelijkheden
“Dit is mijn eerste keer in een kas, ik wist niet dat er zoveel techniek komt kijken bij het telen van groenten, bloemen en planten.” Dat is één van de reacties van de eerstejaars studenten Mechatronica, Verspaning & Constructie op het programma. De bedrijfsbezoeken gaven de studenten in de ochtend een kijkje in de wereld van de glastuinbouw aan de hand van rondleidingen, presentaties en kleine opdrachten. Bij vertrek van school gaf 4% aan misschien een carrière in de glastuinbouw te overwegen. Aan het einde van de dag gaf 32% van de studenten aan positief te zijn over een stage of baan in de glastuinbouw.


Studenten in de kas bij Hilverda Florist

Wethouder Aalsmeer Bart Kabout aanwezig
Wethouder Onderwijs Bart Kabout van gemeente Aalsmeer ontmoette de studenten tijdens hun bezoek aan Bunnik Plants. “Onbekend maakt onbemind,” zegt Bart. “Studenten de mogelijkheden van het werken in de tuinbouwsector laten zien, vinden wij als gemeentebestuur van Aalsmeer belangrijk. De jongeren laat je met dit soort bezoeken ervaren dat de tuinbouw mooie innovaties op het gebied van techniek en duurzaamheid biedt. En dat een carrière in de tuinbouw vooral dynamisch en uitdagend kan zijn”.

Bijdragen aan wereldwijd geluk
Gedurende het zojuist gestarte schooljaar krijgen de studenten nog diverse presentaties in de klas, werken ze aan een opdracht en brengen zij in juni 2024 een bezoek aan de internationale tuinbouwvakbeurs GreenTech in RAI Amsterdam. Zij nemen daar deel aan Horti Talent Day.


Studenten in de fabriek van Bosman Van Zaal

“Er is talent nodig in techniek, robotisering, circulaire economie, marketing, HR, business management, milieu en voedselgenetica”, licht Jacco Vooijs, voorzitter van de regio’s Aalsmeer, Noord-Holland Noord en Westland bij Glastuinbouw Nederland, toe. “We zien een trend dat jongeren ‘later als ze groot zijn’ willen bijdragen aan maatschappelijke thema’s, zoals gezondheid, welbevinden en geluk voor hun medemens. Onze sector voorziet hier rijkelijk in, want wij leveren met onze producten elke dag een geweldige bijdrage aan het welzijn van mens en maatschappij. In onze sector kun je de komende decennia écht een steentje bijdragen. Dat laten we in totaal zo’n 400 studenten van verschillende studierichtingen middels CollegeTour zien.”

Ook meedoen?
CollegeTour vindt plaats in de regio’s Westland, Oostland, Noord-Holland Noord en Aalsmeer. Voor dit initiatief slaan Glastuinbouw Nederland, Greenport Aalsmeer, AVAG en VNO-NCW West de handen ineen. Bedrijven en onderwijsinstellingen die ook willen meedoen kunnen vrijblijvend informeren naar de mogelijkheden via [email protected].

Bron: Greenport Aalsmeer, Glastuinbouw Nederland, AVAG en VNO NCW West

Publicatiedatum: