Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het optimale gietwater: een continue zoektocht met 'ups en downs'

“Het was een zoektocht met ‘ups en downs’ naar continu goed gietwater. Er waren momenten waarop we dachten het onder controle te hebben, maar zodra de dagen warmer werden konden we de klok erop gelijkzetten dat de problemen weer opspeelden. Niet zo vreemd bleek achteraf, want de irrigatieleidingen en slangen bleven vuil. Tot we in 2014 startten met Sure Flow chloordioxide. Een waterbehandelingsmethode die het volledige plaatje schoonmaakt: het water én alle onderdelen die daarbij horen, van de wateropslag in het bassin tot de irrigatieleidingen.”


WilfredVijverberg en Hen Groenewegen

Soms blijkt toch: Goedkoop is duurkoop
Aan het woord is Hen Groenewegen van EveryD Flowers. “Om eerlijk te zijn was ik destijds niet overtuigd van de behandelingsmethode door Sure Flow chloordioxide. Er zijn zoveel goedkopere alternatieven die aangeboden worden met een vergelijkbare belofte: het ontsmetten van drainwater. Daarom zijn we eerst daarmee aan de slag gegaan. Zo hebben we de algen verwijderd uit het bassin en vervolgens afgedekt, hebben we het water behandeld met zwavelzuur en bleven we de irrigatieleidingen dagelijks doorspoelen. Het water verbeterde wel, maar niet constant. Wilfred Vijverberg van CH2O legde ons uit dat het heel goed te verklaren is: deze waterbehandelingsmethoden ontsmetten het water wel, maar maken de irrigatieleidingen, slangen en bassin zelf niet schoon. Hij haalde zijn vinger door de leiding en inderdaad, er was nog maar een kwart huid op de vinger zichtbaar door al het vuil. In 2014 hebben we met de garantie van Wilfred akkoord gegeven op de installatie van een Sure Flow unit als proef. Op advies van CH2O hebben we dat in het begin in combinatie gedaan met het dagelijks spuien van de leidingen, zodat loskomend vuil uit de leidingen gespoeld konden worden en niet voor verstoppingen zouden zorgen. Geleidelijk zagen we het water met het spuien steeds schoner worden en na een paar maanden was al het vuil uit de leidingen verdwenen, ook op de meest lastige plekjes in het bedrijf."

Continu spel voor hoogst haalbare kwaliteit gietwater
“Wat vandaag goed is, kan morgen alweer achterhaald zijn. Zeker in de wereld van vers. Daarom blijven we iedere dag opnieuw scherp op de kwaliteit van het gietwater. Maar sinds 2014 is dat wel op een ander niveau. Waar we voorheen met de kleinste weersveranderingen al grote kwaliteitsverschillen in het water zagen, hebben we dat nu onder controle.

De metingen van het gietwater waren zo constant dat we na drie jaar de doseringen gestabiliseerd hebben. Het blijft een spel om de planten continu precies te geven waar zij behoefte aan hebben. Een behandeling van chloordioxide, afgewisseld met organische meststoffen, bleek niet de juiste formule te zijn. Al snel traden de verstoppingsproblemen opnieuw op. Iets wat we gelukkig vrijwel direct weer onder controle hadden. Uit kostenoverweging waren we er toch op gebrand om de zoektocht naar een ideale combinatie met chloordioxide te vinden. Zilver-gestabiliseerde waterstofperoxide bleek wel het gewenste resultaat te geven, maar wel precies in de juiste verhouding. Afgelopen zomer hebben we de het druppelen van waterstofperoxide opgerekt en waren direct weer duizenden druppelaars verstopt. Dus hebben we dat weer teruggebracht naar de combinatie waarin het wel goed ging."

Een schone start
“Toen onze derde locatie nieuw in gebruik werd genomen hebben we vol vertrouwen gekozen voor zilver gestabiliseerde waterstofperoxide als waterbehandelingsmethode: we begonnen immers volledig schoon. Echter na twee jaren telen kwamen we er achter dat vooraan in de leidingen het redelijk goed ging, maar hoe verder het water stroomde door de leidingen hoe slechter de opgelost zuurstofmetingen werden en dat konden we goed terug zien aan de planten. Dus ook op die locatie zijn we vervolgens heel snel gestart met Sure Flow chloordioxide.”

“Omdat op onze andere locatie al twee Sure Flow units staan, die niet continu in gebruik zijn door de afwisseling met waterstofperoxide, heeft CH2O een unieke oplossing bedacht: de tweede unit hebben zij omgebouwd naar een mobiele variant met wielen zodat we die gemakkelijk van de ene naar de andere locatie kunnen rijden. Wel zo functioneel en koste efficiënt."

Groeiboost met biostimulanten
“Waar we allemaal tegenaan lopen zijn de enorme gasprijzen. Vooral in de glastuinbouw. Om die kosten enigszins op te vangen hebben we bij EveryD Flowers ervoor gekozen om kouder te gaan telen en de verlichting te vervangen voor LED. Een keuze waarmee we ook direct het klimaat in de kas beïnvloeden. CH2O vertelde ons over de Bio CH2OT lijn – uitgesproken als Bio Sjot lijn – om zo de productiviteit van onze teelt extra te stimuleren. Een goede compensatie. Om precies te weten wat het resultaat is hebben we ervoor gekozen om bij één kraanvak op twee locaties biostimulanten mee te geven. Zo kunnen we continu alles testen en een steeds betere gewas beheersing realiseren.”

“Dat we het gebruik van biostimulanten als test op kraanvakniveau uitvoeren betekent niet dat we geen vertrouwen hebben in CH2O. In tegendeel zelfs. Om eerlijk te bekennen zou ik het gebruik van biostimulanten niet zo snel uitvoeren als een ander met dit advies zou komen. Bij Wilfred weten we honderd procent dat hij alleen iets voorstelt als hij er ook zelf volledig op vertrouwt. Dus als hij iets voorstelt, dan is het goed.”

“Zoek je een partner om mee te sparren om je teelt zo optimaal mogelijk te krijgen? Dan zouden we CH2O zeker aanbevelen.” aldus Hen van EveryD Flowers.

Voor meer informatie:
CH2O
Wilfred Vijverberg
M: +31 (0)6 21852152
T: +31 (0)174-504785
[email protected]
www.ch2o.nl

Publicatiedatum: