Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Menno Advies bestaat 1 jaar

Tholen - Precies een jaar geleden, op 1 september 2022, startte Menno Krabben Menno Advies, een adviesbureau voor de professionele kweker die zich vooral wilt richten op het doen waar hij goed in is, namelijk het kweken van producten. In de eerste plaats biedt Menno, die al decennia bij tal van kwekers over de vloer komt, inkoopadvies. Daarnaast kunnen kwekers bij hem terecht voor coaching van medewerkers of als ondersteuning bij het managen van het bedrijf.

En dat alles zonder gewichtigdoenerij, waaraan hij een broertje dood heeft. Na een dienstverband van 32 jaar bij een toeleverancier, waarvan de laatste 12 jaar als verkoopmanager, nam hij een paar maanden de tijd om eens goed na te denken: wat wil ik nu echt, waar ben ik goed in en op welke manier kan ik echt iets toevoegen? “Ik werd een aantal keer benaderd of ik elders verkoopmanager kon worden en ik heb ook wel getwijfeld, alle voordelen en zekerheden van een vaste aanstelling zijn natuurlijk fijn. Maar tegelijkertijd benaderden ook verschillende kwekers mij, of ik hen niet bij het een of ander kon ondersteunen. Toen kwam ik tot de conclusie dat ik het beste op mijn plaats ben en het meest kan toevoegen door zoveel mogelijk naast de kweker te gaan staan.”

Menno ziet die rol primair als ondersteuning in de inkoop. “In de huidige tijd is een kweker bezig met tal van bijzaken. Hierdoor schiet inkoop er vaak bij in en wordt er vaak te veel betaald voor gebruiksartikelen, en ook kost het vaak te veel tijd om je eens serieus te verdiepen in technische producten die aangekocht moeten worden. Door mijn opleiding en ervaring de afgelopen 40 jaar denk ik te weten hoe ik de kweker hierbij kan ondersteunen en van advies kan voorzien.”

Geld- én tijdswinst
Niet alleen kan met slimmer inkopen bespaard worden, ook is er veel tijd en rust te winnen. “Ik heb nog niet meegemaakt dat ik mijzelf niet heb terugverdiend, maar toch is dat wat mij betreft niet het voornaamste doel. Ik heb simpelweg de tijd mij in de offertes te verdiepen en voor veel producten ken ik de markt goed. En hoewel inkoopadvies in onze sector bij mijn weten niet iets is dat je veel ziet, zijn er verschillende kwekers en telersverenigingen die ik op die manier goed kan ondersteunen.”

Een iets andere tak van sport, maar een die bij nadere beschouwing ook dikwijls in het verlengde ligt, is het coachen van die kweker voor wat betreft het leiden van zijn bedrijf. In de praktijk moet je denken aan, bijvoorbeeld, een kweker die met zijn zoons moet zien uit te komen of waarbij het wringt met een compagnon of trouwe medewerker. Daarnaast ziet Menno dikwijls voorbeelden van jongens of meiden die zijn doorgegroeid en in het ‘middenkader’ terecht komen. Zij moeten dan leiding gaan geven en dat loopt dan niet lekker, met als gevolg botsingen en zand in de machine. “Dat zag ik in mijn tijd toen ik nog bijna dagelijks bij de kwekers kwam dikwijls gebeuren en vaak kan een paar keer een paar uurtjes meekijken en meelopen al wonderen doen.”

‘Coaching on the job’ dus, en dat is Menno op het lijf geschreven. “Deze manier van werken past bij mij, het is prachtig als je echt iets kunt betekenen. Bovendien is de vrijheid prettig en wat ik niet mis is het moeten aansturen van anderen of het werken voor een baas. Maar misschien is dat ook wel een leeftijdsdingetje.”

Voor meer informatie:
Menno Advies
Menno Krabben
T: 06-38531329
[email protected]
www.Mennoadvies.nl