Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs weer opgeveerd

In twee trapjes is de TTF-gasprijs van de prijsval naar onder de 32 euro inmiddels toch alweer opgeveerd naar op maandag 38 euro per megawattuur. Met nieuw Noors onderhoud en nog altijd geen volledige zekerheid over de LNG-situatie in Australië blijven de korte termijn TTF-prijzen gevoelig heen en weer bewegen. Nu deed nieuws bij Chevron maandagmiddag de prijzen stijgen.

Ook de contractprijzen voor de langere termijn laten weer een stijging zien. Q1 2024 ligt dinsdagochtend op net geen 54 euro, Q1 2025 sloot maandag af op ruim 57,2 euro per megawattuur.


TTF-gasprijs contract juli 2023 t/m 28 augustus 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

Net als de gasprijzen bewegen ook de elektriciteitsprijzen gevoelig. Op maandag en dinsdag zijn de prijzen, in vergelijking met vorige week, wel iets gezakt tot vandaag 109 euro per megawattuur als EPEX-prijs.

In de update van maandag was er aandacht voor hevige onbalansprijsbewegingen. Maandag was er om 17u weer zo'n piek tot bijna 1800 euro per megawattuur, zo leren cijfers van netbeheerder TenneT.

Chinese wetenschappers halen het nieuws met mogelijk een interessante energie-innovatie: energie opwekken met regendruppels. Het kan volgens een onlangs in het vakblad iEnergy gepubliceerd onderzoek op grote schaal met 'regenpanelen'. Voorlopig zijn er nog geen plannen om de technologie op de markt te brengen. Bright schrijft over het onderzoek. In 2020 wezen onderzoekers van Universiteit Twente en de South China Normal University ook al op de mogelijkheid.

Een andere energie-innovatie komt van het waterstoffront. Hadean Energy uit Australië wil een nieuwe elektrolysertechnologie testen die 30 procent minder wind- en zonne-energie vereist voor efficiënte productie van groene waterstof.

De Autoriteit Consument en Markt pakt ongewenst gedrag op de gasbalanceringmarkt aan. Na een geval in 2017 zijn de regels aangescherpt. De Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW), kenniscentrum en belangenbehartiger voor de zakelijke energie- en watergebruiker, schrijft erover.