Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
samenwerking EveryD Flowers en HortiPro

HortiPro lanceert nieuw feromoon tegen witte vlieg

Tholen - Traditioneel is witte vlieg in gerbera een van de vaste maar ongenode gasten. Op het gebied van biologische bestrijding is veel mogelijk, maar het middelpakket waaruit bij nacht en ontij een greep kan worden gedaan wordt steeds kleiner. Kortom, een uitdaging, en het is onder deze omstandigheden dat, op aangeven van toeleverancier Van Iperen, Eric Kerklaan van HortiPro op de koffie kwam bij EveryD Flowers in De Lier.

HortiPro is een bedrijf dat gespecialiseerd is in biologische gewasbescherming en alle mogelijke hulpstoffen en feromoon techniek. Hortipro R&D was op zoek naar een bedrijf dat te kampen had met witte vlieg en waarmee zij samen op zoek konden gaan naar een effectieve bestrijding. Plan was een nieuw feromoon te ontwikkelen, dat, uitzoomend, weer een stapje in de richting zou zijn van een zo volledig mogelijke Integrated Crop Management.


Vlnr. Eric Kerklaan en Lennart Simonse van HortiPro en Hen Groenewegen en Marian van Bergenhenegouwen van EveryD Flowers

Voorbijgaand aan een jaar of wat testen en voortdurend tellen en scouten kan men melden: het is gelukt. Eind dit jaar komt het feromoon (PheroDes monitoring systeem voor kaswittevlieg en PheroBem voor het monitoren voor de Bemisia of wel tabakswittelvlieg) op de markt. Leuk te vermelden is bovendien dat het hier, op deze tuin en in nauwe samenwerking tussen Eric Kerklaan en Lennart Simonse van HortiPro enerzijds en Hen Groenewegen en Marian van Bergenhenegouwen van EveryD Flowers anderzijds, én natuurlijk geheel ten voordele van beide partijen, ontwikkeld is.

Het feromoon pipeteer je op een ‘slap’, een strookje absorberend materiaal, dat je vervolgens in een dispenser doet. Daarin zit een gaatje waardoor het feromoon kan verdampen. Het geheel plaats je in een 14 mm gat in een vangplaat, de volwassen wittevliegen worden gelokt naar een gele vangplaat. Directe gevolg is dat een groot deel van de populatie witte vlieg wordt afgevangen. Dus waar men zich vroeger dood schrok als er 100 op een vangplaat zaten, kijkt men daar nu niet meer van op. Vooral voor de Bemisia tabaci, die t.o.v. de ‘gewone’ kaswittevlieg wat lastiger te bestrijden is, is dit een uitkomst.

“De afgelopen jaren hebben we veel geleerd”, vertellen Hen en Marian, respectievelijk de teler en verantwoordelijke voor de gewasbescherming. “We zijn er eerder bij voor wat betreft het signaleren van plagen, vooral omdat we meer scouten. Zodoende hebben we een beter beeld van wat er vliegt. In tegenstelling tot vroeger lopen we daarom minder achter de feiten aan, en dat is cruciaal omdat in een later stadium ingrijpen desastreus is voor je biologie. Omdat we veel wegvangen hebben we ook het spuitschema flink aangepast. We gebruiken vrijwel geen chemie meer, corrigeren gebeurt vrijwel uitsluitend met groene middelen.”


Op een willekeurig blad is een hele dierentuin te ontdekken (klik op de afbeelding voor groot formaat)

Niet met vakantie
Het mag kortom een succesverhaal heten, maar één keerzijde heeft het wel: je kunt niet met vakantie. Eric: “Feromonen kunnen een solide basis zijn voor een gezonde gewasbeschermingsstrategie, maar je moet er wel bovenop blijven zitten. Liefst met de regelmaat van de klok moet er geteld en gescout worden. Niet af en toe, niet alleen als je pet ernaar staat, maar consequent. Ga je wat dat betreft verslappen en een plaag komt weer terug, dan loop je direct weer achter de feiten aan. Ook, of misschien wel juist wanneer je denkt ergens vanaf te zijn, is het zaak niet te verslappen.”

Voor meer informatie:
HortiPro
[email protected]
www.hortipro.com

EveryD Flowers
https://everydflowers.nl