Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Boomkwekerijen ervaren toenemende druk op liquiditeit

Van Oers heeft het jaarlijkse Boomkwekerij-rapport uitgebracht en dit zijn de belangrijkste bevindingen. Na enkele jaren van gekte in de markt is te zien dat in 2022-2023 de markt weer is afgekoeld naar wat meer normale omstandigheden. Het voorjaar is over het algemeen goed geweest. Enkele bedrijven hebben het toch lastig gehad maar over de hele lijn is voldoende rendement te zien. Van Oers merkt ondanks voldoende rendement ook een een toenemende druk op de liquiditeit op. Debiteurenstanden lopen op, met als gevolg dat ook de crediteurenbetalingen achter gaan lopen.

Over het gehele seizoen 2022-2023 daalt de omzet van kwekers met ongeveer 5%. Handelsbedrijven noteren zelfs een omzetdaling van 15%, wat kan betekenen dat zij de stijgende inkoopprijzen niet hebben kunnen doorberekenen aan de markt. Tussen de bedrijven onderling zijn grote verschillen zichtbaar. In de traditionele teelten is een daling van de omzet zichtbaar, en afgelopen jaar was er een overschot aan beuk. Voor het komende seizoen moet er voor overproductie gewaakt worden. Wanneer er teveel planten op de markt komen, zal er een negatief prijseffect optreden. Vraaggericht telen in plaats van oppervlaktegericht is het advies.

De exportwaarde is gelijk gebleven in het seizoen 2022-2023 ten opzichte van het voorgaande jaar. De binnenlandse omzet is licht afgenomen. Van Oers ziet een forse toename van de omzet naar Engeland en Zwitserland en in mindere mate naar Noorwegen. De export naar Duitsland is fors lager, de Duitsers hebben te maken met binnenlandse overproductie omdat hun export naar Oost-Europa is afgenomen. Ook voor Nederlandse kwekers heeft de situatie in Oost-Europa gevolgen.

Het rapport is hier te bekijken.

Voor meer informatie:
Van Oers
Hofdreef 24
4881 DR Zunder
Tel: +31 765978800
[email protected]
www.vanoers.nl

Publicatiedatum: