Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plantum analyseert nieuwe EU-plannen voor rassen

Plantum is blij dat de identiteit van de nieuwe plantenregeling overeind blijft in het voorstel van de Europese Commissie, maar ziet zeker verbeterpunten in het plan. De branchevereniging is positief over de uitzondering die sierteelt krijgt, maar is minder blij met de introductie van extra regels voor de introductie van groente- en fruitzaden: de CGO met duurzaamheidsaspecten. Volgens Plantum brengt dit onnodige kosten met zich mee in de toch al prijzige rassenregistratie.

De Europese Commissie heeft in juli 2023 de voorstellen gepresenteerd die het uitgangspunt vormen van de onderhandelingen over de herziening van de richtlijnen voor het in handel brengen van zaden van diverse landbouwgewassen, groentezaden en groenteplanten, sierteeltgewassen en fruit en wijnstokken.

Er was wat Plantum betreft geen wijziging nodig in de regels en de organisatie heeft er vanaf het begin af aan op aangedrongen de waarde van de huidige regels overeind te houden. “Nu er toch een nieuw voorstel ligt, is het goed daarin te lezen dat de EC de basiswaarden van de huidige regelgeving onderkent: identiteit, kwaliteit en plantgezondheid van uitgangsmateriaal van alle rassen die binnen de EU verhandeld worden.”

Plantum heeft gelobbyd voor een uitzondering van de regels voor sierteelt en is blij dat de sierteelt uitgezonderd wordt van de verplichtingen die voortkomen uit de nieuwe verordening.

Het hele artikel van Plantum is hier te lezen. Het complete voorstel van de Europese Commissie is hier te vinden.

Bron: Plantum

Publicatiedatum: