Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Helix Australia's jaarlijkse tour langs wasbloemkwekers in Zuid-Afrika

Helix Australia heeft deze week haar jaarlijkse tour langs wasbloemkwekers in Zuid-Afrika gemaakt. Onder leiding van Adrian Parsons van Helix Australia bestond de groep dit jaar uit kwekers uit Israël, Portugal en Italië en vertegenwoordigers van Kings Park & Botanical Garden. De tour omvatte bezoeken aan wasbloemkwekers Arnelia Farms, Flora United en Philadelphia Farms. De tour werd afgesloten met een bezoek aan de lokale boekettenmaker The Flower Shed en proteakweker Morgenster Protea Boedery uit Stellenbosch. Adrian Parsons vertelt er in onderstaande alles over.


De tourgroep bij Arnelia Farms

"De eerste Sth African Waxflower Tour van vorig jaar was een groot succes en resulteerde in een veel grotere afname en bekendheid van onze nieuwe rassen, vooral bij onze kwekers in Israël," zegt Parsons.

"We hebben de tour bewust zo gepland dat onze gasten de vroege en midden seizoen bloeiende variëteiten konden bewonderen en ook getuige konden zijn van zowel de plantvorm, groeikracht als knopaanzet van onze wasbloemrassen voor het latere seizoen..."

Parsons: "Daarnaast kunnen gasten van de tour ook de experimenten bekijken van veel nieuwe wasbloemhybriden die worden beoordeeld op bloemkleur, bloeigrootte, groeikracht van de plant en oogstperiode."

Digby Growns, veredelaar bij Kings Park & Botanic Garden, vertelde dat het spannend was om de ontwikkeling van de testhybriden die voor het eerst werden waargenomen tijdens de Zuid-Afrikaanse rondleiding in 2022 te zien, met name de groei en bloei van de grotere wasbloemrassen. Digby: "We hopen dat de hybriden uit deze proeven de komende jaren commercieel beschikbaar zullen zijn bij onze partners in Zuid-Afrika, Israël, Californië en Australië."


Bertu Nieuwoudt, Adrian Parsons en Willem Verhoogt bij de pas gepresenteerde wasbloem Niek's Pride bij Flora United Farms

Naast de beoordeling van nieuwe hybriden van snijwasbloemen kon de rondleiding ook de voortgang van Helix Australia's serie potbloemen bekijken. Historisch gezien zijn veel wasbloemhybriden voor potplanten dezelfde hybriden die voor snijbloemen worden gebruikt en de lange soorten zijn niet altijd geschikt voor de kwekerij/potteelt.

"Helix Australia kan nu een assortiment van wel 12 compacte wasbloemen aanbieden die zich allemaal lenen voor gebruik in kleinere tuin- en balkonomgevingen. Zulke compacte wasbloemsoorten presenteren en verhandelen ook veel beter in een tuincentrumomgeving."


Compacte wasbloem Sorbetto

Sue McDougall, directeur van de botanische tuin van West-Australië, was voor het eerst aanwezig bij de wasbloementour en zei dat de tijd die ze ter plekke doorbracht met zowel de Israëlische als de Zuid-Afrikaanse kwekers haar een beter begrip heeft gegeven van de uitdagingen waar kwekers voor staan, maar ook van de mogelijkheden van wasbloemen. "Met deze informatie kan het veredelingsprogramma van Kings Park inspelen op de vraag uit de markt en sterke rassen leveren die de gaten in de toeleveringsketen vullen."

"Ik ben supertrots op Digby en het veredelingsteam die compacte rassen in potten hebben geleverd naast rassen die geschikt zijn voor de snijbloementeelt," aldus McDougall.

Helix Australia zal deze tour elk jaar in augustus blijven organiseren om haar groeiende assortiment wasbloemrassen verder onder de aandacht van haar wereldwijde netwerk te brengen.

Voor meer informatie:
Helix Australia
[email protected]
www.helixaustralia.com.au

Publicatiedatum: