Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veensector krijgt op eigen congres voor het eerst tuinbouwperspectief voorgelegd

Het Baltic Peat Producers’ Forum (BPPF) is een van de belangrijkste evenementen binnen de Europese veenindustrie. Aan het einde van het seizoen komen ieder jaar Baltische veenproducenten bijeen om de nieuwste trends, innovaties en (regionale) inzichten te bespreken. Op verzoek van Estland opende EU-lobbyist Jesse Schevel van Glastuinbouw Nederland dit jaar samen met de Estse minister Tiit Riisalo van Economische Zaken en IT het congres dat in in Tallinn, in Estland, werd gehouden.

Namens Glastuinbouw Nederland en onze Europese koepelorganisatie COPA-COGECA was Jesse Schevel gevraagd in te gaan op het belang van veen in de tuinbouw, geopolitieke trends en maatschappelijke duurzaamheidsdiscussies rondom groeimedia in Europa.

Traditioneel trekt het BPPF vooral experts uit veenwinnende lidstaten als Estland, Letland, Litouwen, Finland, Zweden en Ierland. Een bijdrage vanuit de veenconsumerende sector was nieuw. “In welke mate onze telers voor een gezonde teelt dagelijks afhankelijk zijn van hun professionaliteit, vormde voor veel veenproducenten een eyeopener”, merkte de EU-lobbyist na zijn presentatie. “We kunnen niet genoeg benadrukken hoe de veenindustrie en tuinbouw samen bijdragen aan een gezonder en groener Europa: beide sectoren zijn nodig om dat te realiseren.”

Convenant
Grote interesse was er in het Balticum vooral voor het convenant van de Nederlandse sector over het verlagen van de milieu-impact van potgrond en substraten. Langzamerhand ziet men ook in deze veenproducerende landen de discussie over de milieu-impact van veenwinning opkomen, waar dit debat tot op heden met name in veenconsumerende lidstaten als Nederland, Duitsland en het VK speelde.

Daarom pleitte Jesse Schevel voor de uitrol van het Nederlandse convenant op EU-niveau. “Met zo’n convenant zetten we gezamenlijk via RPP in op een lagere milieu-impact en een transparantere keten, waarmee we in de toekomst in Brussel mogelijk ad hoc discussies over veengebruik kunnen voorkomen en de beschikbaarheid over veen op de langere termijn kunnen behouden.”

Intensievere samenwerking
Schevel: “De perceptie dat veenwinning bijdraagt aan biodiversiteitsverlies en klimaatverandering leidt ertoe dat beleid en vooral retailers steeds meer inzetten op veenvrije producten of producten met minder veen.”

Dit geldt zeker voor de sierteelt, die zich grotendeels in de feel-good market bevindt en waar consumenten vaak hogere duurzaamheidseisen aan stelt. “Om onze producten in de schappen te houden, moeten we als keten bereid zijn te investeren in RPP-achtige systemen om de transparantie over onze productie te vergroten. Anders is de kans groot dat niet zozeer beleid, maar de onwetende retail beperkingen zal leggen op het gebruik van veen, zoals we nu in Engeland en Wales dreigen te zien. Dat raakt ons beiden en vraagt dus een nog sterkere samenwerking tussen veenproducerende en –consumerende lidstaten om dat te voorkomen.”

Tijdens het BPPF zijn daarom de eerste stappen gezet richting een intensievere samenwerking tussen Growing Media Europe (GME) en de International Peatland Society (IPS).

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: