Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs piekt opnieuw op 'hypergevoelige markt'

De TTF-gasprijs wil nog altijd niet echt dalen na de recente prijspiek. Sterker nog, dinsdag piekte de prijs opnieuw, waarmee een lichte prijsdaling weer teniet is gedaan. Ook woensdagochtend ligt als gevolg hiervan de prijs voor gas voor het dichtsbijzijnde termijncontract (september 2023) op meer 38 euro per megawattuur. Energiespecialisten spreken van een 'hypergevoelige markt', omdat de 'balans fragiel' is.



TTF-gasprijs contract 'september 2023' t/m 15 augustus 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

De gasprijs voor de wintercontracten van 2023 en 2024 stijgt ook. Q1 2024 kwam dinsdag 16 augustus uit op bijna 56,4 euro per megawattuur. Q1 2025 op 56,9 euro.

In een weekupdate concludeert energiehandelsplatform Powerhouse dat 'angst wederom zichtbaar' is op de energiemarkten. Men wijst nog maar eens op de oorzaak van de prijsstijging van laatst: stakingsdreiging bij LNG-productie in Australië. Ondanks dat, zo benadrukt men bij Powerhouse, Europa geen LNG vanuit Australië krijgt, heeft dat wel invloed op de prijzen. Reguliere klanten van Australische LNG zouden namelijk aan voor de Europese markt bedoelde LNG kunnen gaan trekken.

Het vermoeden bestaat dat handelaren snel aankopen hebben gedaan om zich in te dekken tegen mogelijke tekorten, schrijft men in de update. Ook geven de energiespecialisten een doorkijkje naar komende jaren. Dat laat zien dat Europa er niet in geslaagd is om genoeg langetermijncontracten voor LNG af te sluiten. "Europa ziet aardgas als een tijdelijke brandstof, omdat de energietransitie meer richting hernieuwbare energie gaat. Vandaar dat Europa zich niet wil binden aan contracten voor de verderop gelegen jaren. Die keuze betekent dat Europa zich zal moeten richten op de kortetermijncontracten. En dat geeft uiteraard prijsrisico’s."

In lijn met de gasprijsstijging stegen ook de elektriciteitsprijzen, vooral voor de korte termijn. Voor gas voorspelt men dat de markt hypergevoelig kan reageren op kleine afwijkingen, omdat de balans uiterst fragiel is met een afnemend gasaanbod uit Noorwegen door nieuw onderhoud, meer gasvraag voor stroom door minder windproductie en LNG-concurrentie uit Azië. Lees hier de hele update.

De Nederlandse energiesteun is relatief beperkt gebleven. Dat schrijven economen in economenblad ESB. In reactie op de sterk gestegen energieprijzen hebben overheden massaal maatregelen getroffen om de effecten te verzachten. Vergeleken met de rest van de Europese Unie is de Nederlandse steun relatief beperkt gebleven, mede doordat de prijzen uiteindelijk meevielen. Polen was het meest scheutig met steun.

De effecten van de almaar slechter draaiende economie in China zullen ook in Nederland merkbaar zijn, zo zegt Bert Colijn, senior econoom bij ING, bij BNR in reactie op de opnieuw tegenvallende cijfers vanuit China. Hij voorziet een demping van de olieprijs en nog meer pijn in Duitsland.

Alleen zonnepanelen op daken, water en op land is volgens TNO niet genoeg. Ook zonnecellen verwerkt in bestaande structuren, zoals gevels, geluidsschermen, dijken, wegen en carrosserieën van auto’s, zijn volgens TNO nodig om in 2030 elk bruikbaar oppervlak geschikt te hebben gemaakt voor het opwekken van groene stroom.

Het is niet nodig elk oppervlak te benutten voor zonne-energie, maar er is nu al veel meer mogelijk dan we tien jaar geleden dachten, stelt men in Delft. Denk aan zon-tankende auto's bijvoorbeeld. De meeste winst is volgens TNO nog te halen in de gebouwde omgeving.