Peter van Keulen, operationeel directeur Modiform

"Nadruk op R&D betaalt zich uit"

Tholen - “Pretendeer je innovatief te zijn, dan kun je toch eigenlijk niet zonder een afdeling R&D. Nu hadden we sinds jaar en dag een afdeling Development, maar de Research was er wat mij betreft een beetje een ondergeschoven kindje. Ik miste een stukje onderzoek en een stukje initiatief, en daar proberen we nu wat meer de nadruk op te leggen.”

We spreken Peter van Keulen, operationeel directeur bij Modiform. Zelf heeft hij een aardige staat van dienst bij het bedrijf, zo was hij lang plant manager op de productielocatie in Roosendaal en de afgelopen jaren verantwoordelijk voor de inkoop van grondstoffen. Sinds hij vorig jaar deze nieuwe pet op heeft neemt hij graag het initiatief.


Links Erwin van Loenen, Product Developer, daarachter Peter van Keulen, Operations Director, en rechts Florus Oskam, Technisch Tekenaar

“Een van de dingen die we recentelijk geïmplementeerd hebben is een 3D printer”, vertelt Peter. “Het grote voordeel daarvan is dat je direct iets kunt laten zien. Wat ’s middags getekend is gaat ’s avonds de printer in en de volgende ochtend heb je een product. Wil de klant hem dan iets aanpassen, dan hebben we de dag erop de aangepaste versie. Je wilt het kunnen zien en voelen, en een fysiek exemplaar is dan een waardevolle aanvulling op een tekening.”

Nog niet geïmplementeerd maar hoog op de prioriteitenlijst staat een aparte thermovorm machine die louter bestemd is voor het doen van tests. “We hebben meerdere labs waar we materialen en producten kunnen testen, maar een testrun, die in principe een vast onderdeel is van ons proces, moet apart ingepland worden. Maar, vind ik, die machine moet altijd beschikbaar zijn, zodat nieuwe ideeën veel sneller getest kunnen worden.”

Transitie
Dan zijn er nog verschillende andere ontwikkelingen, die min of meer gelijktijdig plaatsvinden en, zo zou je kunnen stellen, het bedrijf in een soort transitiefase hebben gebracht. Zo is een aantal jaren geleden Thomsen (in het Franse Wormhout) aangesloten bij Modiform, een producent die gebruikmaakt van spuitgiettechnologie en dus niet wat Modiform van origine doet, namelijk het thermovormen. De kennis en innovatie op beide gebieden moeten echter in de vernieuwde afdeling worden samengevoegd. Dat geldt ook voor de tak ‘ecoExpert’, oftewel dat deel van Modiform dat zich bezighoudt met volledig natuurlijk afbreekbare kartonnen verpakkingen (hoewel alles wat met ‘pulp’ te maken heeft dan weer wel nadrukkelijk gescheiden moet worden van het plastic). En nog weer iets heel anders: as we speak, wordt het gehele R&D archief gedigitaliseerd, zodat decennia aan opgedane kennis wordt ontsloten.

Nieuw elan
Zijn er nog nieuwe dingen te ontdekken? Natuurlijk, al is het maar omdat er vanuit de markt altijd weer nieuwe vragen komen en omdat de kleinste aanpassingen vaak op alle mogelijke vlakken – materiaal, machines, processen, etc. – implicaties hebben. Daarnaast zijn er ontwikkelingen die het bedrijf zelf overstijgen, zoals nieuwe materialen, nieuwe eisen en veranderende wet- en regelgeving.

“Onze R&D afdeling is in zekere zin de kraamkamer van ons bedrijf. Je kunt niet zomaar wat doen, iedere vraag of uitdaging wil je telkens weer serieus aanpakken om te komen tot het beste resultaat. Door deze afdeling nieuw elan te geven en er nieuwe energie in te steken hopen we dit ook in de toekomst te kunnen blijven waarmaken.”

Voor meer informatie:
Modiform
Ambachtsweg 15
3831 KA Leusden
Tel..: +31 (0)33 434 31 66
sales@modiform.nl
www.modiform.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.