Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Na-concentratie kan tot maximaal 6 mmol per liter verhoogd worden bij Phalaenopsis

Een volledige teeltproef met Phalaenopsis, van opgepotte plug-plant tot en met de bloeifase, is gedaan met de plantensoorten Leeds en Morelia. In deze proef is bij verschillende behandelingen een reeks natriumtrappen toegepast in de gift van 0 tot 10 mmol per liter. Daarbij is een serie toegepast met een gelijkblijvende EC en een serie met een meestijgende EC. In de proef was te zien dat de groei en productie van de planten significant lager was bij 10 mmol per liter en een EC van 1.5 mS (MilliSiemens) per centimeter. Dat werd veroorzaakt door een te lage K opname volgens onderzoekers van de WUR.

In de proef bleek daarnaast dat bij dezelfde natriumconcentratie en een gelijkblijvend K-aanbod de groei en de bloei van Phalaenopsis niet beïnvloed. De hogere EC-waarden gaven iets meer bloemtakken en hadden in de proef iets kleinere bloemen. In een uitbloeitest nam de sierwaarde sterk af bij de hoogste Na gift en ook hadden de planten met hoog natrium een lagere sierwaarde door meer knopval en vooral bladvergeling. De natriumopname verliep lineair met het aanbod natrium en blijkt bij phalaenopsis zeer hoog te zijn. De slotconclusie is dat de maximale Na-concentratie verhoogd kan worden tot 6 mmol per liter bij een EC van 1.5 dS/m (decisiemens per meter).

Bron: WUR

Publicatiedatum: