Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spintbestrijding bij de teelt van coniferen

In de teelt van Picea glauca Conica is spint een bekende plaag, zeker bij warme dagen met oostenwind kan spint snel uit de hand lopen. Als er veel spint aanwezig is, stopt de groei en worden de planten dof. Sander de Pater van Vitelia Agrocultuur schrijft over spint.

Roofmijten
Gelukkig is spint een plaag die goed te bestrijden is als er maar tijdig actie wordt ondernomen. Als de planten in de vollegrond staan, is het uitzetten van roofmijten zoals Neoseiulus californicus of Amblyseius andersoni een goede optie.

Een belangrijke voorwaarde voor het slagen van biologische spintbestrijding is dat de roofmijten zich kunnen verplaatsen door het gewas of over de grond. In de teelt van Picea in potten is biologische bestrijding meestal niet effectief genoeg.

Beregenen
Spint gedijt erg goed bij warme en droge omstandigheden, door op warme dagen regelmatig de beregening aan te zetten blijft de luchtvochtigheid tussen de planten hoger en daar hebben spintmijten een hekel aan.

Veilig chemisch middel
Als er toch moet worden ingegrepen met een chemisch middel, kies dan voor een middel dat veilig is voor natuurlijke vijanden. Vaak zijn er van nature al veel natuurlijke vijanden aanwezig die helpen bij het bestrijden van de plaag, zoals de gaasvlieg die ik regelmatig zie bij een aantasting van wolluis.

De larve van deze gaasvlieg is een hele goede bestrijder van wolluis!

Taksterfte
Een andere uitdaging in de teelt van coniferen is taksterfte, dit wordt veroorzaakt door verschillende soorten schimmels. Om het risico op taksterfte te verminderen is het belangrijk dat de basis goed is. Denk daarbij vooral aan de bemesting, een plant die erg snel groeit is veel gevoeliger voor schimmels. Een evenwichtige bemesting aangevuld met bladmeststoffen op basis van bijvoorbeeld calcium, magnesium of silicium zorgen voor een sterkere plant.

Bij soorten die erg gevoelig zijn voor taksterfte is het aan te raden om preventief te spuiten. Sinds kort is de werkzame stof kaliumfosfiet weer toegelaten als gewasbeschermingsmiddel, dit middel heeft een preventieve werking op een groot aantal schimmels en zet daarnaast ook het weerbaarheidssysteem van de plant aan zodat schimmels minder kans maken. Kaliumfosfonaat mag alleen worden toegepast als gewasbehandeling, een aangietbehandeling staat niet op het etiket.

Op dit moment zijn er in de boomkwekerij twee middelen toegelaten die kaliumfosfonaten bevatten. Dit zijn Soriale en Merplus. Soriale bevat alleen kaliumfosfonaat en Merplus is een combinatie van captan en kaliumfosfonaat. Kijk voor meer informatie over dosering en toepassingsvoorwaarden op het etiket of de toelatingendatabank van het CTGB of vraag de adviseur naar een advies voor de teelt.

Voor meer informatie:
Vitelia Agrocultuur
Zandterweg 5
5973 RB Lottum
Tel: 077-4637111
www.vitelia-agrocultuur.nl/

Publicatiedatum: