Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tweede jaar van alternaria project om waarschuwingsmodel te ontwikkelen van start

Alternaria alternata is een schimmelziekte die tot ernstige opbrengstschade leidt in de teelt van zantedeschia. Vorig jaar is Agrifirm-GNN samen met AppsforAgri en twintig kwekers een onderzoek gestart om een goed ziektedruk waarschuwingsmodel te ontwikkelen dat helpt om op het juiste moment met de juiste toepassing de infectie te voorkomen. Agrifirm-GMN laat weten dat het tweede jaar van dit project onlangs van start is gegaan.

Ziektedruk waarschuwingssysteem ontwikkelen
Een ziektedruk waarschuwingsmodel, ook wel aangeduid met GEWIS (Gewasbescherming En Weer Informatie Systeem), is natuurlijk niet nieuw. Voor botrytis in bolgewassen als tulp en lelie is een dergelijk systeem er al jaren. Maar voor veel aandoeningen in kleine gewassen is er niet altijd een goed werkend model. Dat is de reden dat Agrifirm-GMN samen met agronomen vorig jaar gestart is om een dergelijk model voor altenaria in zantedeschia te ontwikkelen.

Data verzamelen
Afgelopen seizoen hebben de telers en de adviseurs de meetgegevens van de weerpalen aangevuld met fysieke waarnemingen in het veld. Er wordt gescout op symptomen en ook de gewasgroei wordt bijgehouden. Verder worden de gewasbehandelingen geregistreerd. Op basis van afgelopen jaar zijn de eerste verbetering in het ziektedruk model al doorgevoerd. Binnenkort komen teeltadviseurs van Agrifirm-GMN en de agronoom van AppsforAgri samen om het afgelopen seizoen te evalueren en aanpassingen door te zetten.

Meerjarenproject
Door jaarlijkse herhaling, wordt het model op basis van opgebouwde kennis en vergaarde data steeds beter. En hoe beter het model, des te beter kan de teler alternaria in de hand houden. Op basis van betrouwbare voorspellingen kunnen preventieve maatregelen worden getroffen en kan de opbrengstderving aanzienlijk worden beperkt.

Bron: Agrifirm-GMN

Publicatiedatum: