Nieuw kokossubstraat heeft hoog luchtcijfer

Van der Knaap Groep introduceert Forteco Optimum: kokossubstraat met een hoog luchtcijfer. Door een nieuw ontwikkeld productieproces is Van der Knaap in staat om dit substraat op de eigen productielocaties te produceren. Daarbij wordt de hele schil verwerkt tot een hoogwaardige substraat.

Nieuw productieproces
Twee jaar geleden is het bedrijf begonnen met het ontwikkelen van een productieproces voor het maken van een nieuw type kokos. Met dit nieuwe productieproces wordt de hele husk (schil) van de kokosnoot optimaal verwerkt tot een speciaal kokosgruis met unieke eigenschappen.

Het huidige reguliere kokosgruis is een bijproduct uit de vezelindustrie. Hiervoor was Van der Knaap qua beschikbaarheid afhankelijk van de vraag naar vezels. Met andere woorden: een veranderde vraag naar kokosvezels heeft direct effect op het aanbod van kokosgruis. Omdat men het productieproces zelf in handen heeft, kan Van der Knaap jaarrond zelf kokosgruis produceren en is het bedrijf in staat nog beter in te spelen op kwaliteitsparameters als zeeffractie (grootte en hoeveelheid van vezels en fijne delen), luchtgehalte en wateropnamecapaciteit.

Unieke eigenschappen
Forteco Optimum is, dankzij het vernieuwde productieproces, naast een grondstof voor potgronden ook een kokossubstraat met een unieke samenstelling. Forteco Optimum wordt op dit moment uitgebreid getest in verschillende proeven in innovatiecentrum ‘de Kas’. De eerste bevindingen en resultaten zijn veelbelovend.

Forteco Optimum bestaat uit kokosgruis en een grote hoeveelheid korte vezeltjes. Wanneer het substraat wordt ingezet als 100% kokossubstraat blijkt het, als gevolg van de structuur, een snel drogend, luchtig en daardoor zeer stuurbaar substraat te zijn.

Verdere ontwikkelingen
Forteco Optimum is volgens de producent het eerste substraat dat volgens een nieuwe productietechniek wordt geproduceerd. De genoemde eigenschappen van dit substraat zijn waardevol.

Het zijn eigenschappen die voor nieuwe en bestaande toepassingen kunnen worden ingezet en waarmee Van der Knaap graag verder innoveert. De verdere ontwikkelingen richten zich op het inzetten van het procedé voor kokossubstraten met verschillende structuren en grofheden en met bijbehorende specificaties.

Kokossubstraat heeft goede teelttechnische eigenschappen: het heeft van nature een hoog luchtcijfer en neemt makkelijk water op. Bovendien is het volgens de producent 'zeer geschikt voor het ontwikkelen van een actief bodemleven.' Dit draagt bij aan een weerbare plant die beter bestand is tegen plagen en ziekten. Recent onderzoek in innovatiecentrum ‘de Kas’ toonde daarnaast aan dat kokos niet alleen een hoge biodiversiteit heeft, maar ook dat in kokos al direct een actief bodemleven aanwezig is wat zich gedurende de teelt verder ontwikkelt.

Kokossubstraat is een organisch product met stabiele eigenschappen, waardoor het na recycling en verwerking door een gespecialiseerd recyclingbedrijf kan worden hergebruikt voor andere teelten en toepassingen. Zo krijgt het een tweede leven.

Voor meer informatie:
Van der Knaap
vdk@vanderknaap.info
www.vanderknaap.info/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.