Bloemenprijzen onder druk door hitte, maar koel weer in Nederland zorgt voor mooie balans

Door de vakanties en het warme weer in Zuid-Europa stonden de bloemenprijzen de afgelopen weken onder druk, zo constateert veilingmeester Erik Wassenaar in zijn column van afgelopen week. Gunstig is wel dat de prijzen voor planten gemiddeld prima zijn en dat we in Nederland koel weer hebben. Dat zorgt voor geleidelijke aanvoer van buitenbloemen en een mooie balans in de markt.

Veel mensen in Europa vieren vakantie en dit zorgt er altijd voor dat de prijzen onder druk staan. Het extreme warme weer in Zuid-Europa deed daar nog een schepje bovenop. Veel landen hadden even geen bloemen en planten nodig en dat zorgde voor een extra prijsval.

Als veilingmeester moet je meebewegen met de markt en dat is soms behoorlijk lastig. Waar ik normaal direct reageer op een ‘te lage’ klokprijs, moet ik het nu loslaten. Wel binnen de marges van de markt natuurlijk. Als er nog ruimte in de markt zit, zal ik zeker reageren.

Bij onverkocht product (ook wel doordraai genoemd) wil ik het best nog één keer proberen maar dan houdt het wel op. Anders blijf ik de kopers kansen geven om voor de minimale prijs bloemen te kopen. Mijn stelling is dat ze gewoon op tijd op de knop moeten drukken en dan het liefst een paar centen hoger.

Prima prijzen voor bloeiende buitenplanten
Bij planten zien we deels een heel ander beeld. Natuurlijk hebben we hier ook producten die onder druk staan, zoals de groene kamerplanten Hydrangea en Spathiphyllum. Redelijke prijsvorming komt het meest voor, maar bijzonder is dat we ook zeer goede prijzen noteren. Chrysanten, Campanula en bloeiende buitenproducten die visueel aantrekkelijk zijn, noteerden uitstekende prijzen! Goede prijzen kwamen zien we ook bij bijvoorbeeld Kalanchoë en Begonia. Overwegend kunnen we stellen dat het bij de planten een goede zomer is.

Gelukkig is het extreem warme weer in Europa enigszins iets genormaliseerd maar zijn er helaas weer tal van bosbranden. Dit blijft druk houden op de prijsvorming. Veel klanten in Zuid-Europa hebben andere zaken aan hun hoofd dan bloemen.

Aanvoer vanuit Nederland mooi verspreid door koeler weer
Toch zijn de prijzen afgelopen week weer iets beter geworden en kunnen wij overall van ‘goede zomerprijzen’ spreken. Dit is het gevolg van het weer in Nederland, dat qua temperatuur juist weer koel te noemen is. Dit remt de groei van veel (buiten)bloemen, waardoor de aanvoer mooi wordt verspreid en er op dit moment (nog) geen zomeraanvoerpiek is. Daarnaast worden veel bloemen waar iets ‘aan mankeert’ niet naar de veiling gebracht, omdat de kans groot is dat ze niet worden verkocht, of voor een minimale prijs. Vanuit Kenia zien we dat niet alles wordt verstuurd naar Royal FloraHolland. Vooral de prijzen voor korte lengtes dekken niet de kosten. Dit alles brengt de vraag en aanbod mooi in balans, waar de markt qua prijs in deze vakantietijd positief op reageert.

Het weer is koopman
Zoals altijd heeft de vakantietijd impact in bloemen- en plantenland én is het weer koopman. Blijft het in Nederland koel, dan zal de aanvoer mooi in balans blijven. Gaat de zomertemperatuur oplopen, dan zal ook de aanvoer toenemen en de vraag vanuit de markt afnemen. Veel vakantiegangers gaan dan naar buiten en zullen de bloemen links laten liggen. De balans van vraag en aanbod zal dan weer doorslaan naar een lagere prijsvorming.

Namens alle veilingmeesters van Royal FloraHolland wens ik iedereen een fijne vakantie!


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.