Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Elektriciteitsprijs volgt gasprijs in daling

Na een nieuw laagterecord voor de TTF-gasprijs op maandag liggen de prijzen voor het dichtstbijzijnde maandcontract inmiddels weer iets hoger. In navolging van de recente gasprijsdaling daalt nu ook de elektriciteitsprijs. Daarop wijzen marktanalisten van team Energy Research Strategy van Publieke Zaken.

Het actieve maandcontract van Nederlandse elektriciteit (baseload, levering in augustus) daalde de afgelopen maand met zo’n 30%, van EUR 115/MWh op 15 juni naar EUR 78/MWh op 14 juli, zo laten zij in een nieuw marktrapport zien.

De vraag is, net als bij gas, hoe laag de prijs kan zakken. Met elektriciteit werd al eens 74 euro per megawattuur gehaald. Met gas zakte de prijs op maandag nog tot 25 euro per megawattuur. In het geval van elektriciteit een prijs die nog altijd twee keer zo hoog ligt als het langjarig gemiddelde, terwijl ook een gasprijs van rond de 18 eurocent lang 'gewoon' was.

De analisten voorspellen dat "met een goed gevulde gasvoorraad, en herhaaldelijk nieuwe records qua opbrengst van hernieuwbare energie, aanhoudend neerwaartse prijsdruk op het maandcontract
voor de komende twee maanden zeker denkbaar is. Uitgezonderd van prijsstijgingen door onvoorziene productiestoringen bij elektriciteits-centrales staan de zomermaanden steeds vaker in het teken van lage, en voor de spot- en day-ahead markten zelfs regelmatig negatieve, prijzen."

Het jaarcontract is minder flexibel. De prijs blijft hoger, rekening houdend met krapte op termijn, zoals ook de gasprijzen voor de langere termijn minder ver willen zakken dan die voor de korte termijn. Bekijk het complete rapport hier.


TTF-gasprijs 'augustus 2023' t/m 19 juli 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) ziet de elektriciteitsvraag dalen in welvarende Europese landen. De vraag daalt in de EU naar het laagste punt in 20 jaar, terwijl wereldwijd volgend jaar juist een grote toename van de vraag verwacht wordt, waardoor de EU-daling volgens het IEA een slechte zaak is. Er moet namelijk wel geïnvesteerd blijven worden.

In navolging op berichten over een vol elektriciteitsnet in Zeeland en wachtlijsten voor grootverbruikers ook (weer) berichten uit andere provincies. Liander maakt melding van 50 bedrijven die zich melden om 'flexibel' te zijn op het net, om ruimte te maken in Flevopolder, Utrecht en Gelderland. Onder de geïnteresseerde bedrijven zitten onder meer tuinders en kleinere industrieën. Ondertussen meldt Liander ook dat er nieuwe knelpunten op het net zijn ontstaan in Flevoland. In Luttelgeest (teruglevering) en Emmeloord (teruglevering) doemen nieuwe problemen op.

De NOS schrijft over hoe Curaçao kansen ziet om hernieuwbare energie op het eiland op te wekken en te exporteren, onder meer in de vorm van waterstof naar Nederland. Lees hier meer.

Consumenten krijgen een stuk meer rechten op de energiemarkt. Dat werd woensdag duidelijk bij een stemming van de Energiecommissie van het Europees Parlement. BNR schrijft erover. Onder meer betalen per kwartier wordt mogelijk.

Gasunie meldt een omzetgroei over de eerste helft van 2023. De omzet is met 1103 miljoen euro 23 procent hoger dan een jaar eerder. Als reden wijst Gasunie op 'een veranderende energiemarkt'. Een groot deel van stijging is het gevolg van de nieuwe EemsEnergyTerminal, waar LNG aan land komt.

Het aardgastransport lag wel lager. Gasunie transporteerde in de eerste helft van 2023 in totaal 516 TWh aardgas; 10% minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. In Nederland vervoerde dochter GTS in de eerste helft van 2023 377 TWh aardgas. Dit is 3% minder dan in de eerste helft van 2022 en het laagste volume ooit vervoerd door GTS in een eerste helft van een jaar.