Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

UV-stabiliteit insectengaas verder verhoogd wegens wereldwijde vraag

Tholen - Insectengaasspecialist SchermNed heeft de UV-stabiliteit van haar insectengaas verhoogd. Het gaat om een doorontwikkeling van het speciale insectengaasfilter dat het bedrijf al jaren levert. In het filter wordt gaas met een kly-waarde (kilo-Langley waarde) van 1350 de nieuwe standaard. Dit nieuws vertellen Carl Stougie en Jack van der Voort van het Westlandse scherminstallatiebedrijf dat sinds 1990 al in insectengaas gespecialiseerd is.

De intensiteit van UV-straling wordt gemeten in kly (kilo Langley. Kly is de eenheid die aangeeft hoeveel UV-stralingsenergie er per jaar op een vierkante centimeter valt. Hoe hoger de kly-waarde, hoe langer een product, in dit geval insectengaas, bestand is tegen hoge UV-straling.

“Vooral in landen rond de evenaar is die straling hoog”, weet Carl. “Maar ook in Zuid-Europa is de UV-straling hoger en is een hogere UV-stabiliteit al snel van groot belang.”

Dit jaar levert het familiebedrijf insectengaas met de nieuwe, hoge UV-stabiliteit voor een kassenbouwproject in Saudi-Arabië. “Als je daar gaas gebruikt met voor Nederland gangbare waardes tot 600-650, dan is dat gaas na drie jaar op, door de hoge UV-straling.”

Onbekend
SchermNed levert insectengaas voor de tuinbouw op verschillende manieren. Bekend is harmonicagaas, en ook losse rollen of speciale flexibele gaastenten leveren kan via SchermNed, maar daarnaast heeft men zelf een insectengaasproduct ontwikkeld: het insectengaasfilter. “Daarin werkten wij al met kly-waardes tot 1000.”

Steeds meer telers ontdekken de voordelen van deze oplossing waarbij het gaas aan de binnenkant van het raam blijft, wanneer het lucht openstaat. “Hierdoor kunnen telers op dezelfde klimatologische wijze telen als zonder gaas én een goed klimaat blijven maken.” Dit is een unieke constatering, benadrukken de mannen, zowel vanuit testen via TNO als uit ervaringen van inmiddels ‘veel telers’.

Het nieuwste gaas met de nog hogere UV-stabiliteit koopt SchermNed in. Zelf gaas maken doet men in Naaldwijk niet. Men werkt wel met jarenlange partner(s), sommige al sinds 1990. “Wij merken dat nog maar weinig mensen zich bewust zijn van het belang van een hoge kly-waarde. Pas als wij dan beeldmateriaal laten zien of een link sturen met uitleg, ziet men het belang ervan in.”

Nieuwe standaard
De vraag was hoe ver je kunt gaan met de kly-waarde bij insectengaas. “Wij hebben die vraag bij onze fabrikant neergelegd. Die gaat bepaalde toevoegingen doen aan het gaas. Daar zit wel een maximum aan. Nieuwe technieken maken het nu mogelijk, en de wens uit de markt ook. Die was er voorheen niet. Hierdoor kunnen wij nu dit verbeterde gaas leveren. Niemand levert gaas met hogere waardes.”

Voor het project in Saudi-Arabië laat SchermNed een instructievideo maken in meerdere talen voor de supervisor én lokale mensen die de insectengaasfilters met het nieuwste gaas gaan installeren bij een groot project in de woestijn. “Wij hebben met onder meer drones de montage in de kassen nagebootst. Lokale gasten kijken toch liever een filmpje van een paar minuten dan dat ze twaalf pagina’s met instructieteksten door moeten lezen. Dat doe ik immers zelf ook liever”, lacht Jack vervolgens.

Hij rekent voor dat door de hogere waarde zelfs met een hoge UV-afbreuk van 220 kilo Langley in Saudi-Arabië het gaas jarenlang meegaat. “Na deze periode is de breeksterkte veelal nog 50% van de initiële waarde, oftewel in de praktijk kan de levensduur korter of langer zijn afhankelijk van de situatie. In het geval van ons SchermNed-insectenfilter zit het gaas bijvoorbeeld binnen gemonteerd wat ook een positiever effect heeft op de levensduur door zonlicht (en ook zand). Een forse verbetering ten opzichte van wat er tot nu toe mogelijk was.”

Voor harmonicagaas leverde SchermNed al gaas met een kly-waarde tot 1150. “Dat staat gelijk aan 1000 bij gaas in ons speciale insectengaasfilter, dat aan de binnenkant van het raam blijft. De nu nog hogere waarde voor het insectengaasfilter is uniek. Het gaat bij ons de nieuwe standaard worden.”

Voor meer informatie:
Carl Stougie
John van Hasenbroek
Jack van der Voort
SchermNed B.V.
+31 (0)174 62 22 14
[email protected]
www.schermned.nl