Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Hogere EU-gasprijs trekt LNG aan, maar prijs zakt nu weer

De TTF-gasprijs dook gisteren verder omlaag. Woensdag sloot de prijs voor het dichtstbijzijnde maandcontract (augustus 2023) af op 26,60 euro per megawattuur. Donderdagochtend ligt de prijs ook op dat niveau. Voor het eerst sinds ruim een maand is de gasprijs voor de korte termijn weer onder de 30-eurogrens gezakt.

Met de daling van de kortetermijngasprijzen zakken ook de prijzen voor de contracten 'winter 2023' (44 euro donderdagochtend) en 'winter 2024' (48,50 euro).

Naast herstel van de gasaanvoer uit Noorwegen helpt ook een gestegen LNG-aanvoer de prijzen omlaag. De gestegen LNG-aanvoer is het gevolg van de gasprijzen die in Europa hoger zijn dan in Azië, stippen energiespecialisten bij leverancier Vattenfall aan. De toevoer van LNG naar Europa is deze week zelfs met 17% gestegen ten opzichte van vorige week, weten zij.


TTF-gasprijs voor het 'augustuscontract' t/m 12 juli 2023. Klik hier voor actuele cijfers.

Bij Bloomberg wijzen ze op het belang van het Troll-gasveld in Noorwegen dat weer in productie gaat en vandaag weer op maximale capaciteit zou moeten draaien.

Duitsland steekt veel geld in windenergie op zee. Toch verbaast Martien Visser, hoogleraar energietransitie bij Hanzehogeschool, zich op Twitter over de aankoopprijs. Die vindt hij laag.

Oliemarkten blijven stijgen. Inmiddels is de Brent-olieprijs voor het eerst sinds 1 mei weer boven de USD 80/vat geklommen, stipt Hans van Cleef van Publieke Zaken aan op Twitter. Als oorzaken wijst hij op minder productie/export door OPEC+ en een lagere inflatie in de VS (en dus minder kans op verdere rentestijgingen).