Energie-update: Gasprijzen 2024 stijgen wel

Slechts één negatief uurtje viel er dit weekend te noteren op de elektriciteitsmarkt. Dat is dit jaar al wel anders geweest. De TTF-gasprijs voor de korte termijn schommelde afgelopen week tussen de 32-35 euro per megawattuur heen en weer. Voor de langere termijn zijn wel prijsstijgingen zichtbaar.

Energiespecialisten verwachten ook deze week een minder volatiele gasprijs. Maandagochtend is de markt geopend met als prijs 33 euro, om daarna op de vroege maandagochtend lichtjes te dalen tot iets boven de 32 euro.

Wie denkt dat er helemaal geen gas nodig is bij tropische temperaturen, komt bedrogen uit. Zelfs voor de opwek van elektriciteit kwam aardgas goed van pas afgelopen dagen. Omdat het donderdag en vrijdag weinig waaide, hielpen gascentrales mee voldoende elektriciteit op te wekken, stipt Martien Visser, hoogleraar energietransitie op Hanzehogeschool en werkzaam bij Gasunie, op Twitter aan.

De gasprijs voor de langere termijn steeg afgelopen week wel Voor bijvoorbeeld het contract 'kwartaal 1 2024' (de winterperiode) kwam er net geen 4 euro bovenop de prijs. Die ligt maandagochtend op 55,8 euro per megawattuur. De TTF-prijs voor 'winter 2024' steeg nog iets harder. Hier ligt de prijs maandagochtend op 56,1 euro per megawattuur.


TTF-gasprijs 'winter 2024' t/m 7 juli 2023. Klik hier voor actuele cijfers.

De Nederlandse stroomproductie heeft in het eerste halfjaar van 2023 een mijlpaal bereikt: het aandeel van hernieuwbare elektriciteit is nu 50%, gemiddeld over zes maanden. Over de eerste helft van 2022 was dat nog 43%. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van Energieopwek.nl.

Het bereiken van de 50%-mijlpaal is mede te danken aan een kleine afname van het totale Nederlandse stroomverbruik in dit halfjaar. Het is te verwachten dat het gemiddelde over het hele jaar 2023 ook boven de 50% zal uitkomen, omdat de komende maanden nieuwe windturbines op zee in gebruik zullen komen en ook de groei van zonnepanelen en wind op land gewoon doorgaat.

De verwachting van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is dat het aandeel door zal stijgen tot 85% hernieuwbaar in 2030. Lees hier meer over de stroomproductiecijfers.

Nog meer elektriciteits(prijs)cijfers. Onderstaande afbeelding laat de gemiddelde elektriciteitsprijs in de eerste helft van 2023 zien. De actuele cijfers voor vandaag heeft Nordpoolgroup. Ook daar valt in op dat Scandinavië het goed voor elkaar heeft.


Afbeelding via Aalborg Energie Technik


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.