Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste editie Fossielvrij Cycletour onder stralend zonnetje afgewerkt

Tholen - "Het gaat goed in de tuinbouw', concludeerde Bart Melis van Priva grappend vrijdagmiddag. Hij doelde op alle mooie fietsen die er in de hal in De Lier klaarstonden. Een groep van dertig racefietsers had zich verzameld voor de eerste editie van de Fossielvrij Cycletour, een initiatief van Robert Solleveld, Roger Abbenhuijs en Maurice Wubben.


Teamfoto bij Delphy

Vat op vorm van fietser en plant
Allemaal strak in een Kas als Energiebron-shirtje ging de groep na het openingswoordje van de VP Horticulture van Priva en een lunch op weg naar Bleiswijk, waar een bezoek aan Delphy gepland stond. Daar hield Alex van Klink namens Delphy een presentie waarin hij de vergelijking trok tussen data en digitalisering in de tuinbouw en in de fietssport.

Met data en digitalisering is steeds meer mogelijk, maar op de vraag 'wie heeft er goede benen' geeft een sensor nog geen antwoord, zoals het lezen van de plant nog altijd ook een uitdaging is. Wel is het zo, zo liet Alex zien, dat er met digitalisering beter grip te krijgen is op zowel plantgroei als vorm van fietsers.


Beter weer om te fietsen kon haast niet

Aardwarmte
Met die vorm zat het wel goed vrijdagmiddag en ook de externe factoren, een lekker zonnetje en niet teveel wind, hielpen mee. Na de stop bij Delphy ging de groep, via het groen rond Delft, door naar Aardwarmte Vogelaer in Poeldijk. Daar stond Danny van den Berg klaar om namens de directie van het aardwarmtebedrijf een update te geven over hoe de tuinbouw op weg is naar fossielvrij telen met behulp van aardwarmte.

Er wordt in Poeldijk werk gemaakt van een tweede doublet. Het boren start naar verwachting in september. Nog niet alle extra warmte die daarmee vrijkomt is verkocht, maar Danny heeft er alle vertrouwen in dat nog goed gaat komen. De warmte uit de bronnen moet ook op Warmte Systeem Westland aan gaan sluiten. Ook bij dat grote fossielvrije project stond Danny stil.


Binnenkijken bij Aardwarmte Vogelaer

Voor Koppert Cress, waar Bart van Meurs werkt, is aardwarmte uit de bron die bij project Polanen wordt gerealiseerd belangrijk om de fossielvrije doelstelling van het bedrijf te halen, in 2025 al. Dat project dreigt daar vertraging op te lopen, maar daar ging het vrijdag niet te lang over.

Bart sprak aan het slot van de fietstocht bij Priva vooral over Division Q, het nieuw opgezette innovatiebedrijf waarmee nauw samengewerkt wordt met tal van startups op onder meer energiegebied, en ook kort over Division M, de investeringstak uit Monster. Zowel van Q als M mag de markt eerdaags nieuws verwachten, verkapte Bart.

De dag werd afgesloten met een barbecue en is, getuige de enthousiaste deelname van zelfs een teler uit Friesland, voor herhaling vatbaar. Zonder GreenTech en Flower Trials sluiten er een volgende keer vast nog meer mensen aan.

Een foto-impressie is hier te zien. Fotocredits naar Maurice Wubben, die de camera van ondergetekende overnam, zodat er lekker gefietst kon worden.