Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Zonrecords en stevige stijging gasprijs in zomerweek

Met de zomerse temperaturen zou je bijna vergeten dat er nog een energiecrisis is. De TTF-gasprijs deed er echter alles aan om dat te voorkomen. De prijs schoot de afgelopen dagen nog verder omhoog, tot boven de 40 euro per megawattuur. Ondertussen mag het geen verrassing zijn dat er zonne-energierecords blijven sneuvelen. In deze nieuwe energie-update zetten we e.e.a. weer op een rijtje.


TTF-gasprijs julicontract t/m 15 juni 2023. Klik hier voor actuele cijfers.

Ten opzichte van 8 juni steeg de TTF-gasprijs met ruim 45%, zo blijkt uit het wekelijkse overzicht van het ministerie van EZK uit Den Haag. De gasprijs voor 2024 ligt nog een stukje hoger met prijzen boven de 50 euro per megawattuur.

Specialisten wijzen onder meer problemen in de gaslevering in Noorwegen aan als reden voor de prijsstijging.

Het vullen van de gasvoorraden gaat ondertussen onverminderd door, blijkt ook uit een Haagse update.

Het ministerie levert ook een nieuwe olie-update af. Die is hier te zien. De Brent-olieprijs is licht gestegen, net als de dieselprijs. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorspelt een piek in de olievraag wereldwijd in 2028. Na die tijd zal de olievraag volgens de specialisten niet meer groeien, schrijft BNR.

In 2022 steeg de energieproductie uit zonnestroom in Nederland met 46 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dit komt vooral door het gebruik van nieuwe zonnepanelen. De energieproductie door zonnepanelen op woningen groeide in 2022 iets meer dan door zonnepanelen bij bedrijven. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Weeronline wijst op een ander zonne-record, voor de eerste helft van juni. Niet eerder scheen de zon daarin zo veel als dit jaar. De zon scheen in de eerste helft van juni maar liefst 196,1 uur, tegen een normaal van slechts 107 uur. Daarmee was het de zonnigste eerste helft van juni ooit. Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 18,7 graden tegen 15,7 normaal verliep de eerste helft van juni ook uitzonderlijk warm.

Nederland zit in de top 5 met zonnestroomproducenten in Europa.