Fotoreportage: IFTEX 2023

De 10e en grootste editie van de IFTEX zit erop. Afgelopen donderdag sloot het Oshwal Center in Nairobi, Kenia, haar deuren waar meer dan 165 kwekers en toeleveranciers exposeerden. “Het is een echte kwekers-kopers beurs en heeft dit jaar de perfecte beurs benaderd in deze industrie”, zegt Dick van Raamsdonk, algemeen Directeur van HPP Exhbitions (de organisatie) wanneer hij terugkijkt op deze editie. “In drie dagen konden kopers het hele arsenaal bloemen zien wat Kenia te bieden heeft.” FloralDaily was ook van de van de partij en struinde de beurs af voor nieuwtjes en het maken van een uitgebreide fotoreportage.


Marco van Sandijk en Frans Ederveen van Flora Delight; het team van Broekhof en Tessara; Marco van der Sar en Rob Tas van Bloemenbureau Holland bezoeken de beurs; en Sidd Biseas en Haiko Backer van Schreurs

Klik hier voor de fotoreportage.

Diversiteit
Dus wat viel er op? Ten eerste diversiteit. Vergeleken met andere jaren staan er veel meer soorten bloemen in de stands. Veel rozenkwekers zijn gaan uitbreiden met zomerbloemen. Deze trend begon een aantal jaar geleden om risico’s meer te spreiden, maar nu komt er ook steeds meer vraag vanuit Europa en het Midden-Oosten naar deze producten. En door het bieden van een groter assortiment worden de kwekers voor hun directe klanten meer een ‘one-stop-shop’. De roos blijft voor vele kwekers nog wel het hoofdproduct, maar ook hier blijven de kwekers innoveren en uitbreiden in assortiment. “Het is niet meer de kleine goedkope roos die er wordt geteeld, ook de ‘volwassen’ roos”, zegt van Raamsdonk.


Dick van Raamsdonk

Gedegen concurrent van Colombia
Noord-Amerika is de grootste afzetmarkt voor Colombia en Europa, het Midden-Oosten en Azië voor Kenia. In de openingsceremonie werd er een vergelijking met Colombia gemaakt op het gebied van groei, door Richard Fernandez van Kenya Flower Council. Hier vertelde hij dat Colombia in de afgelopen 50 jaar verdubbeld is in areaal en dat dit voor de sierteelt in Kenia, nu 30 jaar onderweg, ook de verwachting is. En volgens van Raamsdonk wordt Kenia een gedegen concurrent voor de Colombiaanse kwekers die naar Europa en het Midden-Oosten exporteren. “Niet alleen op het gebied van diversiteit, maar ook op het gebied van kwaliteit kan Kenia Colombia voorbij streven in deze gebieden. De reis van de bloem van Kenia naar die gebieden is korter en daardoor ook goedkoper. Hierdoor zal het een gedegen concurrent worden van Colombia.”

Uitdagingen
Naast de potentie en verwachte groei van de Keniaanse sierteelt zijn er wel een aantal uitdagingen waar de telers mee (hebben en nog steeds) moeten dealen. De hoge kosten is een van de grootste uitdagingen en botrytis was een probleem waar veel kwekers afgelopen maand mee te maken hadden. Gelukkig was de vraag de afgelopen 6 maanden goed vanuit Europa, maar is deze nu minder door het goede weer en vakantieplannen van de consument. Maar de verkopen naar het Midden-Oosten schijnen het leed wat te verzachten. Lees meer over de uitdagingen in dit artikel.

Trends
Een andere trend die goed zichtbaar was tijdens de beurs was de consolidatie van kwekers en dat steeds meer kwekers boeketten ‘at source’ gaan maken. En wanneer we naar innovatie kijken zien we dat veel bedrijven potentie zien in een meer datagedreven sierteeltindustrie. “Keniaanse kwekers leven op What’s App en Excel”, zei een standhouder lachend. “Maar wanneer ze de voordelen zien van data en AI bijvoorbeeld zal verandering nabij zijn. En niet alleen voor de kwekers, maar voor de hele sector.”

Positieve sfeer
De sfeer was zeer positief op de beursvloer. “Er waren veel kopers uit veel verschillende landen en dit jaar zagen we er best veel uit het Midden-Oosten”, zegt van Raamsdonk. “Al met al zijn we erg tevreden met de kwaliteit het bezoek en wat de bedrijven lieten zien op de beurs.”

Next level
Volgens van Raamsdonk heeft deze 10e editie - gevierd met een goed feestje op de avond van de tweede dag - een nieuw niveau bereikt. “Vorig jaar was de eerste editie na corona en dit jaar hebben we de beste beurs ooit gehad in Kenia.” En voor de sierteeltsector is de IFTEX nu ook echt een gevestigde naam. “De Keniaanse regering ziet de IFTEX als het merk van het platform voor de Kenyaanse sierteelt, en daar zijn wij als organisatie natuurlijk hartstikke trots op. Dit betekent echter niet dat we nu achterover gaan leunen. Het kan altijd beter! We hebben dan wel een ‘next level’ bereikt, dit betekent ook dat er nog meer levels te behalen zijn. Zo zijn we natuurlijk altijd op zoek naar meer kopers.” Volgend jaar zal de IFTEX wederom van dinsdag tot en met donderdag plaatsvinden, van 4-6 juni.

Voorbereidingen IFTF in volle gang
De IFTEX is ten einde, maar het team van HPP Exhibitions is al druk bezig met de voorbereidingen van de IFTF in Vijfhuizen. “Het primaire doel is zoveel mogelijk buitenlandse kwekers. Dit trekt kopers aan en dan is het een echte internationale sierteeltbeurs.” De IFTF zal plaatsvinden van woensdag 8 tot en met vrijdag 10 november.

Klik hier voor de fotoreportage van de IFTEX.

Voor meer informatie :
IFTEX
www.iftex.org


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.