"Tien procent extra energiebesparing met nieuwste typen klimaatschermen"

Inzet van de nieuwste typen klimaatschermen kan tien procent extra energiebesparing opleveren, leert de praktijk. Met aanpassingen aan bestaande producten van Ridder valt er nu een nog hoger rendement uit energie te halen, claimt de schermproducent. Tijdens Greentech 2023 is Ridder aanwezig om uitleg te geven over de mogelijkheden.

“Steeds meer telers kijken naar de inzet van dubbele schermen of doeken met een aluminium toplaag om energie te besparen. Tegelijkertijd streven ze ernaar om het kasklimaat optimaal te houden, zodat hun gewassen gezond en productief blijven”, constateert Johan van Erven, Productspecialist bij Ridder.


Ridder Factory Maasdijk

Op die wens heeft Ridder ingespeeld met een aanpassing in de fabricage van het RES 10+ FR schermdoek. Van Erven legt uit: "We maken nu ook voor het RES 10+ FR schermdoek gebruik van onze eigen geavanceerde breimachines in Maasdijk. Door de toepassing van deze moderne technologie kunnen we het productieproces en kwaliteit nog verder verbeteren.

Wat de energiebesparende RES 10+ FR schermdoek van Ridder uniek maakt, is de productie met een 5 mm bandje – als enige in de sector - in tegenstelling tot het standaard 4 mm bandje. Dit leidt tot een verminderde hoeveelheid garen in het doek, waardoor de vochtafvoer afneemt en de energiebesparing toeneemt. Bovendien is Ridder door de geavanceerde breitechnieken in staat het doek nog dichter te breien. Volgens NEN 2675 metingen laat het doek daarnaast 7,1% meer licht door dan een vergelijkbaar helder doek met een 4 mm bandje.


LinFlower RBO verduisterdoek boven chrysanten

Aluminium toplaag
Een ander schermdoek dat een hogere energiebesparing oplevert en in de zomerperiode de kastemperatuur nog beter onder controle houdt, is het verduisteringsdoek met brandwerende aluminium bovenlaag. Om die reden bracht Ridder het RBO 100 FR AB+B doek op de markt, inspelend op de wensen van enkele klanten. Deze aanpassing is ontworpen om de gewenste energiebesparing te verhogen en tegelijkertijd de temperatuur in de kas te reguleren.

Chrysantenkwekerij Linflowers in de Bommelerwaard, heeft hun nieuwe kas in 2022 uitgerust met dit doek en heeft de voordelen ervan al ervaren. David van Tuijl van Linflowers legt uit: "Wij zochten een doek dat brandwerendheid combineert met een aluminium toplaag. Ridder bleek de juiste partner te zijn die deze innovatieve oplossing kon bieden."


LKK Plants Ridder

Het voordeel van de aluminium toplaag is de capaciteit om zonlicht te reflecteren. Op zonnige dagen weerkaatst deze laag het intense zonlicht, waardoor de temperatuur in de kas beheersbaar blijft. Het doek is echter ook waardevol in de winter, aangezien aluminium zonlicht effectiever reflecteert dan een wit doek. Dit resulteert in een koelere omgeving in de zomer en het vasthouden van meer warmte in de winter.

Deze combinatie van eigenschappen heeft Linflowers een energiebesparing van ongeveer 10 procent opgeleverd ten opzichte van andere locaties. Johan van Erven van Ridder voegt toe: “Wanneer het scherm gesloten is, reflecteert dit doek de koude instraling. Zonder deze functie kan de bladtemperatuur aanzienlijk dalen ten opzichte van de omgevingstemperatuur, wat kan leiden tot celbreuk."


RES10 + FR

Ook bromeliateler LKP Plants in Moerkapelle was één van de kwekers die de wens voor een brandvertragend aluminium schermdoek bij Ridder heeft neergelegd. Directeur Teelt Marco Koolhaas deelt: "In 2021 hebben we in een bestaande kas drie nieuwe doeken geïnstalleerd. Het bovenste is het open doek met de reflecterende aluminium toplaag. Daaronder bevinden zich twee dichte schermen voor energiebesparing."

Deze specifieke combinatie is gekozen met het oog op optimale klimaatomstandigheden. "De reflectie van de koude instraling in de winter zorgt ervoor dat de dichte doeken eronder minder koud worden. Dit leidt tot minder condensvorming, wat helpt om de gewassen op temperatuur te houden en de doeken langer schoon en effectief te houden", legt Koolhaas uit.

Vervanging is lonend
Volgens Van Erven is het verstandig dat telers nadenken over tijdige vervanging van hun energieschermen. “Kijk daarbij niet alleen naar ouderdom, maar ook naar vervuiling door stof. Elke vijf jaar je schermdoek vervangen kan extra lichtinval en een besparing van 2 á 3 m3 aardgas per vierkante meter opleveren.

Ridder staat op de Greentech in de RAI in Amsterdam van 13 tot en met 15 juni 2023, standnummer 01.418.

Voor meer informatie:
Ridder
Lorentzstraat 38
3846 AX Harderwijk
Tel: +31 (0)341 416854
info@ridder.com
www.ridder.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.