Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouwschool De Proef in Frederiksoord onder handen

Zeven partijen gaan samenwerken om de tuinbouwschool onder handen te nemen. Onder de naam De Proef wenst de vereniging onder andere erfgoed en educatie terug te brengen naar het centrum van het dorp en oude tuinen te herstellen. Frederiksoord, de plaats waar de tuinbouwschool staat, kreeg in 1885 de eerste tuinbouwschool van Nederland. In een statig pand aan de Majoor van Swietenlaan kregen leerlingen uit alle hoeken en windstreken van Nederland les. Op de website van RTV Drenthe is te lezen dat de school klein startte, maar dat er uiteindelijk duizenden studenten afstudeerden tot volwaardige 'tuinhaas'.


Een schets van het plan van De Proef. Een vergrote weergave van de afbeelding is hier te zien. (© Kim van den Belt)

De Proef wil het helemaal anders doen dan voorgaande initiatieven. Het nieuwe bestuur wil namelijk geen nieuwe directeur, maar een vereniging zijn dat werkt als collectief. "Dat doen we zodat er straks heel veel verschillende projecten hier kunnen plaatsvinden in de tuin", legt Van den Belt, één van de nieuwe bestuursleden, uit. "Het bestuur hebben we zo samengesteld dat er op alle vlakken zoals kunst en cultuur, educatie, tuinbouw en ecologie iemand aanwezig is. Iedereen kan op zijn of haar eigen manier bijdragen en heeft ook een netwerk om dat te realiseren."


De tuinbouwschool vroeger

Het is nog niet duidelijk wat er met het statige gebouw aan de voorkant gaat gebeuren. Dat gebouw maakt geen onderdeel uit van de proef. "Omdat het pand in een slechte staat is, kost de restauratie zo'n twee miljoen euro," legt Wiersma van de Maatschappij van Weldadigheid uit. "We kunnen voor het gebouw weinig subsidie krijgen. Met reguliere huur kun je dat niet zomaar opbrengen." De Maatschappij van Weldadigheid kijkt nu naar verschillende mogelijkheden.

Een video over de tuinbouwschool is hier te bekijken en het hele artikel is hier te lezen.

Publicatiedatum: