Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Japanse genetica, Mediterraans klimaat en Nederlandse veredeling resulteert in Super Cyclaam

De nieuwste toevoeging aan het assortiment van Schoneveld Breeding is de Super Serie Fusion, een bijzondere cyclaam die zijn roots in Japan heeft. “In Japan komen de unieke eigenschappen van Super Serie Fusion vaker voor”, vertelt Gerard Zwiers, hoofd veredeling bij Schoneveld. “Wij kwamen het tegen en zagen mogelijkheden. Al in 2012 zijn we ermee aan de slag gegaan.”


Gerard Zwiers

Uniek bloemblad
Het doel van Gerard en zijn team was een grootbloemige cyclaam te ontwikkelen met een opvallende, tweekleurige bloem. Dat was een interessante uitdaging, precies de juiste eigenschappen samenbrengen in één sterk eindproduct. Super Serie Fusion Large reageert sterk op klimaat wat de ontwikkeling lastig maakte. Gerard: “Is het klimaat niet optimaal, dan zie je neonkleurige bloemen in plaats van helder tweekleurige. Dat was een belangrijk punt om rekening mee te houden.”

Kenmerkende eigenschappen
Het was voor Gerard belangrijk om vol te houden en iets unieks te ontwikkelen. “Je wilt niet met iets komen dat al bestaat. We zochten een tweekleurige, grootbloemige cyclaam die stabiel bloeit. Daarbij moesten de welbekende Super Serie eigenschappen als uniformiteit in kleuren en bloei behouden blijven.”

Het resultaat is een cyclaam die nagenoeg gelijk te telen is als de huidige Super Serie XL. Super Serie Fusion Large kleurt in de zomer eerst neon en groeit daarna uit tot een eye-catcher met de karakteristieke tweekleurige bloemen. Super Serie Midi moet de serie op termijn aanvullen.

Uitgebreide tests
De basisgenetica van de Super Serie komt uit Japan. In Nederland is het verdelingswerk gedaan, waarop er uitbreid mee getest is in de warmere klimaten van Israël en Italië. “Typisch aan Super Serie Fusion Large is dat de kleur nooit helemaal zuiver is. Zo’n eigenschap is voor ons als veredelaars juist extra interessant.”

De Super Serie is commercieel beschikbaar.

Voor meer informatie:
Schoneveld Breeding
Sluinerweg 15
7384 SC Wilp
Tel.: 0571 271717
info@schoneveld.nl
www.schoneveld-breeding.com