Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Luchtbeweging in kas is essentieel, maar is horizontaal of verticaal beter?

In elke introductiecursus Het Nieuwe Telen voor tuinders of adviseurs komt wel aan de orde hoe essentieel luchtbeweging is voor een actief microklimaat rond de plant. Een subtiele opgaande luchtbeweging tussen de planten stimuleert de activiteit en voert bovendien vocht af om ophoping en dus een te hoge relatieve luchtvochtigheid (RV) in het bladpakket te voorkomen.

Vanouds deden Nederlandse tuinders dat door inzet van een minimum buis, maar door onderzoek en praktijkervaring is inmiddels wel duidelijk dat ventilatoren veel effectiever en energiezuiniger zijn. En dan rijst altijd weer de vraag: wat is beter, horizontaal of verticaal? Jan Voogt gaat op Kas als Energiebron op die vraag in.

Feiten en gevoel
"Zoals bij meer onderdelen van Het Nieuwe Telen is er echter spanning tussen feiten en gevoel. Want ondanks de logica en aantoonbare voordelen van verticale luchtbeweging is er nog steeds een aanzienlijke groep tuinders en ook adviseurs en leveranciers die ‘meer gevoel hebben’ met de vertrouwde horizontale ventilatoren en ‘niets hebben’ met verticale luchtbeweging." Zelf heeft Jan geleerd dat het weinig zin heeft om hierover verder in discussie te gaan.

Het verschil tussen horizontale en verticale luchtbewegingen is hier te lezen. 

Publicatiedatum: