Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Er kan steeds meer elektrisch, ook gewas versnipperen met hoge capaciteiten”

Tholen - Bij het uit de kas ruimen van het gewas na de teelt komt grof geschut kijken. Het levert steevast mooie video’s op met ronkende motoren. Tegenwoordig zijn er echter ook elektrische machines beschikbaar. Ook die kunnen met hoge capaciteit het gewas uit de kas ruimen, zo bewijst Hortiworld met de Bio Bull. Daar is inmiddels een Zero Emission-versie van op de markt, die bij een Finse teler al in bedrijf is.

“Bij zeker de helft van alle orders die wij vorig jaar verwerkt hebben, ging het om elektrische machines”, geeft Rembrandt van Meegen aan. Zijn bedrijf, dat hij samen met compagnon Peter Oosterink runt, maakt meerdere soorten machines voor de land- en tuinbouw. De toename in vragen voor elektrische machines bewijst volgens hem dat ook de glastuinbouw qua machinerie aan het elektrificeren is. “Een serieus aantal bedrijven is met hun voetafdruk bezig en probeert hun CO2-emissie omlaag te krijgen.”

De Bio Bull Zero Emission draagt daar ook een steentje aan bij. Het is een gewasversnipperaar, maar dan zonder brandstofmotor. “Vooral de hoge capaciteit die wij bereiken, is innovatief. Deze Bio Bull kan tot 5.000 meter per uur gewas verwerken. Dat is echt serieus.” Elektrische versnippermachines bestonden al wel, weet de techneut. “Maar dat zijn geen machines met zulke hoge capaciteiten als deze.” Een voordeel van het elektrificeren van de machine, naast het milieuaspect – “mensen willen die stank en lawaai niet meer”, is dat de machine stiller is geworden.

Nog hogere capaciteiten dan waarop de elektrische Bio Bulls nu werken, zijn mogelijk. De grootste belemmering voor praktijkintroductie zit hem volgens Rembrandt in wat er aan elektriciteit in de kas aanwezig is. “Ik ken klanten die 1000 ampère beschikbaar hebben. Dan kun je met hoge capaciteiten werken, ook elektrisch. We kunnen dan tot ongeveer Kw gaan wat een heel eind in de richting komt van de grote teeltwisselmachines.”

In Finland, bij de kas uit onderstaande video, was er 265 ampère beschikbaar. “Voor ons is het de kunst een zo efficiënt mogelijke machine te maken. Dat betekent zo min mogelijk vermogen in ampères maar toch een zo hoog mogelijk capaciteit.”

Hortiworld levert de machines via dealers. In Nederland is dat Hortimat.

Rembrandt van Meegen
Hortiworld
[email protected] 
www.hortiworld.eu 
www.bio-bull.com 

Publicatiedatum: