Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vertragen, rustig aan doen en herstellen: wortelreacties op zoutgehalte

In het proefschrift van promovendus Eva van Zelf is onderzocht hoe de vorm van het wortelstelsel verandert als reactie op zout in de zandraket (Arabidopsis thaliana). Er is onderzocht hoe de groeifases, een stop-, rust-, herstel- en evenwichtsfase, die men ziet tijdens zoutstress, bijdragen aan veranderingen in het wortelstelsel. Verder is gekeken welke genen het mogelijk maken dat een plant deze groeifases doorloopt. 


Arabidopsis thaliana (Dreamstime) 

Groeifases
Zoutstress vormt een wereldwijd probleem voor de land- en tuinbouw, omdat verzilting van de bodem de plantengroei en gewasopbrengst vermindert. De wortels van een plant komen als eerst in contact met een zoute bodem en zijn belangrijk voor het opnemen van water en het buiten houden van zout.

Zout zorgt dat wortels minder snel groeien, maar zorgt ook dat de vorm van het wortelstelsel verandert. Door de groeisnelheid van wortels te meten hebben andere onderzoekers laten zien dat een wortel meerdere groeifases doorloopt wanneer er zout is. Namelijk een stop-, rust-, herstel- en evenwichtsfase. Eva heeft op 17 mei 2023 haar onderzoek gepresenteerd en dat is hier terug te zien.  

Bron: WUR 

Publicatiedatum: