Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU-delegatie krijgt kijkje in de kas voor Green Deal-debat

Als er één sector in Europa is die kan en wil bijdragen aan de Europese 'van boer tot bord' - strategie, dan is het de Nederlandse glastuinbouw. Dagelijks zetten telers zich in om hun groente-, fruit-, bloemen- en plantenproductie verder te vergroenen. Maar dat kan volgens Glastuinbouw Nederland alleen met stimulerende wetgeving. 

Of het nu om plantgezondheidbiodiversiteit of energie gaat, zonder reëel handelsperspectief kunnen telers niet verduurzamen zonder de voedselsoevereiniteit en vergroeningsambities in Europa te schaden. Met die boodschap verliet de landbouwcommissie van het Europees Parlement de kas van Looye Kwekers tijdens hun missie aan Nederland.

Groene gewasbescherming
Op uitnodiging van Europarlementariërs Bert-Jan Ruissen (SGP), Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD) bewoog een politieke delegatie uit Brussel zich maandag 15 mei naar de Nederlandse kassen voor een werkbezoek, georganiseerd door Glastuinbouw Nederland en Plantum. Bij Looye Kwekers werd de landbouwcommissie meegenomen in de wereld van de honingtomaat.

Dochters Annelies en Margriet en vader Jos Looije vertelden hoe in 75 jaar hun familiebedrijf is uitgegroeid tot een koploper, maar ook met welke uitdagingen zij in de kas te maken hebben. Als deel van de familie sloot ook Annie Beekenkamp aan namens de Beekenkamp Group om het perspectief van de sierteelt te belichten.

De Europarlementariërs zagen dat Looije en Beekenkamp biologie als uitgangspunt in hun teelten hanteren, maar dat chemie in noodgevallen soms nodig blijft. Ondanks de stappen die de bedrijven al hebben gemaakt. Daarbij maken Looije en Beekenkamp zich vooral zorgen over de snelheid en mate waarin groene alternatieven beschikbaar zijn. Zonder effectieve alternatieven en de toegang tot nieuwe veredelingstechnieken kunnen zij de transitie niet verder maken zonder dat dit de plantgezondheid in gevaar brengt.De voorgestelde EU-gewasbeschermingsregels dragen volgens hen dan ook niet aan deze transitie bij en zetten teelten verder onder druk. Vanuit de Naaldwijkse kas klonk daarom de oproep aan de Europarlementariërs om met werkbaar gewasbeschermingsbeleid te komen, dat deze transitie faciliteert, handelingsperspectief biedt en eerdere duurzaamheidsinzet van telers eerlijk beloont.

Land sparing
Biodiversiteit is een ‘hot topic’, ook in Europa. Met onder andere de Natuurherstelwet en biologische landbouw tracht Brussel de biodiversiteit in Europa te verbeteren. Door middel van de film ‘Paved Paradise’ wilde Jos Looije de landbouwcommissie prikkelen met een andere blik op deze belangrijke discussie. Door intensief te telen in vruchtbare delta’s kan elders landbouwgrond worden bespaard die kan worden ingezet voor natuurherstel. Een hoogtechnologische glastuinbouw kan bij uitstek bijdragen aan landsparing door intensief in gesloten kassen te telen, waardoor de milieu-impact van ons voedsel minimaal is en de voedselvoorziening gehandhaafd kan blijven.

Stimulering van dergelijke duurzame intensivering van landbouwproductie biedt vruchtbare kansen voor natuurherstel, wat bijdraagt aan gezondheid en geluk. Om een nieuwe stikstofcrisis in heel Europa te voorkomen werden Europarlementariërs door Looije aangemoedigd om met een open blik naar de EU-biodiversiteitsdiscussies te kijken. Natuurherstel vraagt ambitieuze doelen, maar die moeten wel realistisch en haalbaar zijn.

Bon: Glastuinbouw Nederland 

Publicatiedatum: