Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Gnatrol SC, een middel tegen sciara's waar je echt effect van ziet"

Syngenta Flowers uit De Lier is al sinds de toelating van Gnatrol SC in 2018 in Nederland een enthousiaste gebruiker van het groene bacteriepreparaat. In de opkweek van ruim 150 soorten vaste en eenjarige planten is de bestrijding van Sciara en Scatella altijd een uitdaging. Peter Dekker, mede verantwoordelijk voor de teelt bij Syngenta, is erg blij met dit groene middel vanwege de goede werking en eenvoudige toepasbaarheid.
 
“We passen Gnatrol SC op alle teelten toe”, steekt Peter van wal. “Het mag namelijk in alle bloemisterij gewassen gebruikt worden en geen één gewas is uitgesloten. De diversiteit van gewassen is bij ons groot dus ben ik blij dat Gnatrol SC overal toegepast kan worden.”


Sybrand Keemink (Benfried) en Peter Dekker (Syngenta) checken het gewas
 
Verschillende combinaties
Gnatrol SC is een welkome aanvulling in de preventieve en curatieve bestrijding van de larven van de varenrouwmug (Sciara) en oevervliegen (Scatella). Peter Dekker: “Bij infectiedruk zetten we Gnatrol SC direct in met een cyclus van 5 dagen. We gieten het aan met een broeskop, of geven het mee via de regenleiding." Bij een preventieve aanpak wordt er afgewisseld tussen aaltjes (Steinernema feltia) en Gnatrol SC. “Dat is ook een groot voordeel van Gnatrol SC, het is makkelijk toepasbaar in de geïntegreerde aanpak.”
 
Direct resultaat
Peter Dekker: “Het middel is er één waarvan je direct effect ziet als je het goed toepast. Het aantal larven in de plug daalt en je ziet duidelijk minder vliegen in de kas. Vooral op vochtige plekken en op plekken waar veel water wordt gegeven is het belangrijk Gnatrol SC toe te passen om infectiedruk laag te houden.”

Werking Gnatrol SC
“Gnatrol SC is een biologische larvicide. Het bevat de bacterie: ‘Bacillus thuringiensis subsp. Israeliensis’,” zegt Sybrand Keemink, productspecialist gewasbescherming bij Benfried: “De bacterie maakt eiwitten aan, deze eiwitten binden zich aan specifieke receptoren in het darmstelsel. Het vernietigt de darmcellen en uiteindelijk de darmwanden van de larven, hierdoor stopt de voedingsactiviteit, 24 uur later sterven zij.”
 
“Naast vraatproblemen spelen Sciara en Scatella ook een belangrijke rol in de verspreiding van diverse bacteriën en schimmels. Doordat de larven zich voeden met de plantenwortels en aanzienlijke schade veroorzaken biedt dit ingangen voor pathogenen zoals Phytium spp. en Fusarium spp. Gnatrol voorkomt dus ook verspreiding van bacterie- en schimmelziektes.”

Gnatrol SC valt onder de ‘groene middelen’, hierdoor past het perfect in de gewasbeschermingsstrategie van zowel Benfried als Syngenta. Peter Dekker: “We zijn overtuigd van de goede werking van deze toekomstbestendige middelen. Binnen Syngenta ligt daar de focus op. Ook vanuit onze afnemers wordt er gevraagd wat voor (chemische) middelen er gebruikt zijn, zo is het een extra service een plantje te verkopen met minimale bespuiting van chemische middelen.” “Wel zo veilig voor mens, dier of milieu” sluit Sybrand af. “Behalve voor sciara’s”

Voor meer informatie:
Benfried B.V.
Hooipolderweg 1   
2635 CZ Den Hoorn
T: +31 (0)15 2569356
[email protected]
www.benfried.com

Publicatiedatum: