Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Stilleggen landbouw door waterproblemen dreigt"

Nieuw kritisch rapport over Nederlandse waterkwaliteit

Nederland gaat de Europees gestelde waterdoelen voor 2027 'vrijwel zeker niet meer halen'. Dat schrijft de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). Een 'nieuwe stikstofcrisis' dreigt, omdat als gevolg van de waterproblemen ook ' tal van activiteiten in Nederland lokaal noodgedwongen stil komen te liggen'. Ook bestaat het risico dat Nederland te maken krijgt met boetes vanuit de Europese Unie, voorspelt de Rli. 

Het advies is aan minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat overhandigd op 11 mei. De Unie van Waterschappen reageerde al op het advies. 

Het Rli zegt dat de tijd van vrijblijvendheid voorbij moet zijn. De algemene regels voor meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en het lozen van gevaarlijke stoffen moeten worden aangescherpt. Ook moeten de waterschappen verplicht worden om rioolwaterzuiverings-installaties te verbeteren. Daarnaast adviseert de Rli om alle grond- en oppervlaktewateronttrekkingen vergunning plichtig te maken in gebieden waar risico op watertekort bestaat. Al die maatregelen moeten snel worden ingevoerd. 

Bron: Rli

Publicatiedatum: